Co je svobodomyslnost?
Text dotazu
Co je myšleno svobodomyslností obecně a co v intimním životě?
Odpověď
Dobrý den,
výklad slova svobodomyslnost nabízí například Slovník spisovného jazyka českého:
svobodomyslný příd. svobodně myslící, usilující o svobodu myšlení, snášenlivý k jinému smýšlení; liberální 2, 1: s-é názory; s-é hnutí; s. spisovatel; s-á ústava (Ner.); – hist. národní strana s-á mladočeská; → přísl. svobodomyslně: s. vystupovat; s. orientovaný; → podst. svobodomyslnost, -i ž. liberálnost; †svobodomyslník, -a m. (6. mn. -cích) svobodomyslný člověk, stoupenec svobodomyslných názorů, hnutí, liberál: byl s-em, ač věřil v boha (Staš.); encyklopedisté a s-ci francouzští (Purkyně) osvícenci; – s-ci vedení Sladkovským (Pražák) mladočeši; †svobodomyslnický příd.: s-é ideje; †svobodomyslnictví, -í s.: s. let šedesátých liberalismus; osvícenské s. (Jirát)
* http://ssjc.ujc.cas.cz/search.php?hledej=Hledat&heslo=svobodomyslnost&sti=EMPTY&where=hesla&hsubstr=no
* http://psjc.ujc.cas.cz/search.php?hledej=Hledej&heslo=svobodomyslnost&where=hesla&zobraz_ps=ps&zobraz_cards=cards&pocet_karet=3&numcchange=no&not_initial=1
Slovo svobodomyslnost se užívá spíše ve spojení s názory, myšlením či politikou. Pokud je tohoto slova užito ve spojení se vztahy a intimním životem, povětšinou je svobodomyslnost spojována s otevřenými vztahy, nezávazností, sexuální tolerantností a otevřeností.
Viz příklady použití tohoto slova níže:
"V různých koutech světa se na sex dívají lidé různými způsoby. Různorodé vnímání sexuálního aktu je zapříčiněno zejména odlišnými kulturními tradicemi, způsobem života a celkovým psychickým uvědoměním jednotlivých světových regionů. Představme si dva odlišné póly sexuálního žití. Na prvním místě je sex tak přirozený jako spánek či jídlo. Věrnost se hází do ústraní a podporuje se svobodomyslné střídání partnerů. I díky takovému náhledu na sex lidé kmene Muria netrpí žárlivostí a majetnictví partnera. No k „ráji“, jak by zřejmě mnozí kmen Muria v Indii nazvali, existuje i protipól. Je jím společenství irského ostrova Inis Beag, kde se sex považuje za hřích."
https://refresher.cz/37085-Extremy-intimniho-zivota-Sexualni-univerzita-kmene-Muria-a-sex-jako-hrich-v-irskem-spolecenstvi
"Otevřený vztah rozhodně není pro každého a podle odborníků se je schopen vyrovnat se skutečností, že si jeho partner/ka užívá sexu, případně věnuje své něžné city ještě někomu jinému, jen málokdo. Podle výzkumu provedeného na Iowa State University jsou lidé, kteří mají otevřený vztah, upřímnější, tolerantnější a svobodomyslnější než ostatní. K jejich typickým charakteristikám patří důraz na svobodu a osobnost člověka a opovrhování konformitou a závislostí. Často jsou mezi nimi osoby s bisexuální orientací, nejčastěji prý otevřený vztah tolerují homosexuálně orientovaní lidé.
Otevřených vztahů se zastává i loňský výzkum, který tvrdí, že takovéto vztahy jsou mnohem funkčnější než monogamní svazky. Jejich účastníci prý řeší mnohem méně konfliktů a jejich komunikační schopnosti jsou naopak výrazně lepší než u monogamních kolegů. Pokud už se u nich spory v rámci vztahu (například žárlivost) vyskytnou, dokáží je vyřešit efektivněji.
K podobným závěrům dospěl i výzkum z roku 2011, který tvrdí, že otevřené vztahy jsou šťastnější a zdravější než monogamní manželství. Lidé v něm totiž údajně cítí, že partner/ka podporuje jejich osobnostní růst a respektuje jejich osobnost.
Otevřené vztahy však rozhodně nemají na růžích ustláno, například výzkum z University of Michigan prokázal, že společnost k nim skutečně není nijak tolerantní. Tamní vědci představili respondentům výzkumu dva páry. Oba byly popsány podobnými charakteristikami, oba byly prezentovány jako šťastné a spokojené, lišily se pouze v tom, že jeden z nich byl prezentován jako otevřený. Účastníci výzkumu popisovali pár žijící v otevřeném vztahu jednoznačně negativněji než monogamní pár. Tvrdili, že na ně působí méně důvěryhodně, nemorálně, jako někdo, kdo žije riskantním sexuálním životem. A partnerům žijícím v otevřeném páru přisuzovali dokonce i takové charakteristiky jako daňové podvody nebo nedostatečné hygienické návyky."
Zdroj: https://xman.idnes.cz/otevreny-vztah-0g7-/xman-styl.aspx?c=A140115_155627_xman-styl_fro
"Nespokojenost s údělem mužů v poválečné Americe vyjadřují, mnohdy ve velmi vyhrocené podobě, rovněž díla beatnických autorů. Je více než příznačné, že podobu beatnické literatury určovali téměř výhradně muži, a stejně tak lze vypíchnout skutečnost, že samotné vztahy mezi jednotlivými aktéry „beat generation“ byly často homosexuálního charakteru. Ani Jack Kerouac, jenž zastával konzervativnější názory než jiní autoři, s nimiž je dnes spojován, se nevyhnul občasným homosexuálním experimentům. O to víc to platí o Nealu Cassadym, jehož svobodomyslný přístup k životu Kerouac oslavil ve svém slavném románě Na cestě (1957). Cassady, vystupující v románu coby Dean Moriarty, se nenechává ničím omezovat: jak říká vypravěč a Kerouakovo alter ego Sal Paradise, Dean „se jen řítil společností posedlej kusem žvance a láskou; v podstatě mu bylo šumafuk, jen když ‚můžu klofnout nějakou kočku veselou v rozkroku‘“. V původní verzi díla má tato svobodomyslnost ještě radikálnější charakter, neboť zachycuje Moriartyho vzplanutí pro Carla Marxe (takto je v románu pojmenován Allen Ginsberg, s nímž měl Cassady krátkodobý poměr), zatímco v konečné verzimůžeme o sexuální povaze tohoto vztahu číst pouze mezi řádky. Otevřeně o homosexuálních vztazích jako průvodním jevu tehdejší rebelie nicméně hovoří Norman Mailer v eseji The White Negro (Bílý černoch), zveřejněném ve stejném roce jako Kerouakův román. Podle Mailera byly homosexuální sklony jedním z projevů psychózy mladých bělochů, kteří vyhledávali extatické zážitky, žili na pokraji společnosti a svou existenci se snažili připodobnit každodenní realitě amerických černochů, vyznačující se všudypřítomným násilím a s ním související údajnou posedlostí sexem."
http://casopis.hostbrno.cz/archiv/2012/09-2012/utrpeni-bileho-muze
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.06.2017 10:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu