Co je Spiritualita?
Text dotazu
Jaky je rozdil mezi spiritualitou a religiozitotou? Jaka je v zapadni filosofii definice lidskeho ducha.
V jakych kontextech lidske cinosti se mluvi o lidskem duchu?
Jak se toto slovo pouziva v bezne lidove reci?
Odpověď
Dobrý den,
zatímco spiritualita (duchovnost) označuje životní přístup, způsob vnímání a subjektivního zacházení s tím, co člověka přesahuje a nemusí být vždy spjata s instucí církve (jakékoliv), religiozita (zbožnost), znamená víru v pravost či pravdivost náboženství, sílu této víry a je spojena s náboženskou institucí (církví - jakoukoliv).
V západní filozofii neexistuje jediná definice lidského ducha. Zde budete muset zabrousit do filozofické literatury. Tímto tématem se zabýval například G. W. Hegel, ale i většina dalších známých západních filozofů. Odpověď na tuto otázku, která vyžaduje dlouhé bádání, není bohužel v kompetenci služby Ptejte se knihovny.
Třetí otázku prosím upřesněte, ale z logiky věci vyplývá, že o "duchu" se mluví zejména v kontextech lidské duchovní činnosti, ať už se jedná o činnosti duchovní-církevní nebo duchovní-intelektuální.
V běžné řeči se používá nejčastěji termín "duch". V duchu počítáme, přemýšlíme, tvoříme. Ve zdravém těle zdravý duch. V duchu milujeme a proklínáme, v duchu se už vidíme na stupni vítězů, dokonce v duchu i zabíjíme.
Použité zdroje
HARTL, Pavel; HARTLOVÁ, Helena. Psychologický slovník. Praha: Portál, 2000
Světová náboženství : cesty člověka k sobě samému / Pietro Archiati 2012
The Oxford handbook of the archaeology of ritual and religion 2011
Frazer: Zlatá ratolest
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.10.2019 11:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu