Co je škytavka a jak vzniká?
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych podrobněji věděla, co je vlastně škytavka a jak vzniká? Také by mě zajímalo, proč se člověku, který škytavkou trpí, říká, že na něj někdo myslí?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Škytavkou nazýváme prudké vdechové pohyby plic, které jsou způsobeny křečovitými stahy bránice. Tyto „kontrakce bránice“ přicházejí, když je podrážděn brániční nerv pod bránicí, přičemž podrážděn bývá například kořeněnými, horkými nebo studenými pokrmy, rychlým pojídáním, sycenými nápoji, ale přispět k němu může i kouření, emoční šok nebo náhlá změna teploty.
Co se týče rčení, že na Vás někdo myslí, když máte škytavku, to se traduje již od 17. století a je zmiňováno v českých zvycích a obyčejích z 19. století. Jeho vznik a původ ale zatím nebyly dokázány, jak už jsme na to jednou odpověděli ve starším dotaze Ptejte se knihovny.
Použité zdroje
- HŮNA, Vladimír. Lékařství a léčitelství: [co, jak a proč a dalších 1000 odpovědí]. Praha: Petrklíč, 2013, s. 135. ISBN 978-80-7229-365-0.
- ČIHÁK, Radomír et al. Anatomie. Praha: Grada, 2013. sv. 2, s. 163. ISBN 978-80-247-3817-8.
- FREI, Jiří a Západočeská univerzita. Akutní stavy pro nelékaře. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, Vydavatelství, 2015, s. 117. ISBN 978-80-261-0498-8.
- PETERS, Michael. Domácí lékař. V Praze: Ikar, 2005, s. 101. ISBN 80-249-0617-1.
- BUREŠ, Jan. Škytavka – co ji spouští a jak ji zastavit? Online. In: Dr.Max. 1. 11. 2024. Dostupné z: https://www.drmax.cz/[…]/skytavka-co-ji-spousti-a-jak-ji-zastavit. [cit. 2024-12-10].
- Škytavka - proč se říká, že na nás někdo myslí? Online. In: Ptejte se knihovny. 18. 5. 2021. Dostupné z: https://www.ptejteseknihovn[…]rika-ze-na-nas-nekdo-mysli. [cit. 2024-12-10].
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.12.2024 09:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu