Co je digitální folklór?
Text dotazu
Dobrý den,
narazil jsem na pojmem "digitální folklor" nebo také "e-folklor". Co bych si pod tím měl představit a co případně do něho patří.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
pojem "digitální folklor" je poměrně novým termínem, který použili Olia Lialina a Dragan Espenchied ve své knize "The Digital Folklore" v souvislosti s novou vlnou lidské kreativity, která se vytvořila zpřístupněním internetu širší veřejnosti.
Autor knihy "Folk Culture in the Digital Age the Emergent Dynamics of Humen Interaction" Trevor J. Blank vidí digitální svět jako plně schopný generovat, vysílat, provádět a archivovat lidovou kulturu. Lidová kultura v digitálním věku dokumentuje vznikající kulturní scény a expresivní folklorní komunikaci, které umožňují digitální technologie "nových médií".
Obecně souvisí "digitální folklor" s  novými médii a lidovou kulturou s nimi spojenou.
Jedná se ovšem o nově vznikají pojem, u kterého se pravděpodobně dosud vědci zcela neshodli na jeho jednoznačném obsahu.
Diskuze s autory knihy "The Digital Folklore" na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=bm1zu_OXb1U
K tomuto tématu doporučujeme následující dokumenty:
* LIALINA, O., & ARCANGEL, C. (2009). Digital-Folklore. Stuttgart, Merz & Solitude.
* BLANK, T. J. (2014). Folk Culture in the Digital Age the Emergent Dynamics of Human Interaction. Logan, Utah State University Press. (část knihy dostupná přes Google Books) BLANK, T. J. (2014). https://books.google.cz/books?id=iNe9AwAAQBAJ&lpg=PT48&dq=the%20digital%20folklore&hl=cs&pg=PT41#v=onepage&q=the%20digital%20folklore&f=false
* KRAWCZYK-WASILEWSKA, V. (2016). Folklore in the digital age. Collected essays. Krakow, Jagiellonian University Press.
* OAPEN FOUNDATION. (2009). Folklore and the Internet vernacular expression in a digital world. Logan, Utah, Utah State University Press. http://digitalcommons.usu.edu/usupress_pubs/35.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
Beroun
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2018 16:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu