Co bylo tématem expozice v Muzeu V. I. Lenina v Praze v roce 1967?
Text dotazu
Dobrý den,
co bylo tématem expozice v Muzeu V. I. Lenina v Praze v roce 1967? Výstava se myslím jmenovala My a svět 1968 a jejím kurátorem byl tehdejší ředitel Miloš Janda.
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
kolegyně, vedoucí knihovny historie FF UK našla ve fondu své knihovny 2 publikace k Muzeu V.I.Lenina:
1. 20 let Muzea V.I. Lenina v Praze : [sborník o dvacetileté činnosti / uspořádal a k vydání připravil] Pavel Hron, Praha 1973 a
2. Muzeum Vladimíra Iljiče Lenina v Praze / [autoři:] Alexandr Ježek, Milan Peremský ; úvod: Pavel Hron, Praha 1976.
Ani v jedné z nich není nic o dotazované výstavě. Problém je v tom, že tyto knihy vznikly až v normalizační době a období kolem roku 1968 je tu zmiňováno poměrně málo a vysloveně v negativním stylu.
Podle Katalogu Univerzity Karlovy je další publikace ještě na Fakultě sociálních věd, a to: Zpravodaj Muzea V. I. Lenina v Praze, ale podle datace to vypadá, že vycházel až od roku 1978, tudíž šance, že zde bude zmíněna expozice z roku 1967 je velmi malá.
Z uvedených důvodů mě tedy napadá jako jediný zdroj dobový denní tisk, nejlépe asi Rudá právo, případně archiv (pokud se Vám podaří zjistit, do kterého archivu byly přesunuty archivní materiály Muzea.)
Rudé právo z roku 1967 a 1968 by mělo být uloženo ve fondech Národní knihovny, které má právo povinného výtisku na českou tiskovou produkci.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
09.02.2018 11:20
Jan Pešula (wikipedista Sapfan) píše:
Pátek 23.02.2018 12:52
K odpovědi dodávám: Poválečné Rudé právo (1950-1989) nejsnáze najdete na webu Národní knihovny ( http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/12304894 ) a Ústavu pro českou literaturu AV ČR ( http://archiv.ucl.cas.cz/ ). Nejlépe je oboje kombinovat - v NK textově vyhledávat (vyjde Vám seznam stránek s útržkem textu) a pak si příslušnou stránku otevřít v AV ČR.
Jak uvádí např. článek v RP z 18.01.1967 na str. 1 ( http://archiv.ucl.cas.cz/[…]/1.png ), mělo dojít v souvislosti s 50. výročím VŘSR k reorganizaci expozice tak, aby místo životopisných dat více přibližovala mezinárodní komunistické hnutí a učení leninismu. S velkou slávou bylo znovuotevřeno v předvečer výročí, tj. 6. listopadu, a podle dobové reportáže "jeho expozice nyní v daleko větší míře přibližuje dílo vůdce revoluce, to, jak se jeho myšlenky uskutečňují, jak leninismus ovlivňoval a ovlivňoval svět" (viz RP, 07.11.1967, s. 2, http://archiv.ucl.cas.cz/[…]/2.png ). V kulturních programech se uvádělo, že tam představují "Dějiny mezinárod. děln. a komunistického hnutí" (např. RP z 12.11.1967, s. 7, rubrika Výstavy, http://archiv.ucl.cas.cz/[…]/7.png ).
Výstavu "My a svět 1968" jsem v tomto ročníku nenašel, ale výše uvedeným postupem (textově v NK, pak si stránku otevřít v ÚČL AV) možná při troše podrobnějšího hledání zjistíte víc, případně i v jiném ročníku. Ředitelem byl tehdy skutečně Miloš Janda *1933, viz http://aut.nkp.cz/jk01050852 .
Sbírky někdejšího Leninova muzea by dnes mělo obhospodařovat Národní muzeum, viz http://www.nm.cz/[…]/ .
Přeji hodně zdaru v dalším výzkumu.
Jan Pešula (wikipedista Sapfan) píše:
Pátek 23.02.2018 14:50
Ještě doplněk - myslím, že jsem dodatečně našel, co hledáte. Výstava "My a svět 68" se nekonala v roce 1967, ale od března do července 1969. Noviny psaly, že pojednávala o politických, kulturních a vědeckých událostech r. 1968, uspořádalo ji Muzeum V. I. Lenina ve spolupráci s ČTK a navštívilo ji 15.000 zájemců ze 22 zemí. Viz Rudé právo, 15.07.1969, s. 2, http://archiv.ucl.cas.cz/[…]/2.png .
Víc se toho z RP asi zjistit nedá a těžko říci, jestli v některém jiném periodiku napsali něco podrobnějšího. Snad Vám to takto pomohlo, přeji úspěšný další výzkum.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu