Co bylo tématem expozice v Muzeu V. I. Lenina v Praze v roce 1967?
Text dotazu
Dobrý den,
co bylo tématem expozice v Muzeu V. I. Lenina v Praze v roce 1967? Výstava se myslím jmenovala My a svět 1968 a jejím kurátorem byl tehdejší ředitel Miloš Janda.
Děkuji za odpověď
Odpověď
omlouváme se za zpoždění v odpovědi - Váš dotaz od nás vyžadoval skutečně poměrně náročnou rešerši. Dle našich informací se výstava My a svět 68 konala až v roce 1969, a to od poloviny března do konce června. Výstava byla pořádána Muzeem V. I. Lenina ve spolupráci s ČTK a sestávala z dokumentačních tiskových fotografií, které prezentovaly kulturní, politické a vědecké události roku 1968. Cituji celou zprávu z Rudého práva ze dne 15. července 1969:
"ÚSPĚŠNÁ VÝSTAVA o politických, kulturních a vědeckých událostech roku 1968 v Praze skončila. Výstavu My a svět 68 uspořádalo Muzeum V. I. Lenina ve spolupráci s ČTK. Výstavní sály navštívilo od poloviny března do konce června na 15 000 zájemců z 22 zemí." (Rudé právo. Roč. 50, č. 164 (15. července 1969), s. 2.).
Informaci o tom, zda byl kurátorem výstavy Miloš Janda, se nám bohužel nepodařilo ověřit. Stejně tak jsme nebyli úspěšní, co se týče dohledání podrobnějších údajů o expozici. Důkladně jsme prohledali dobový bibliografický katalog Články v českých časopisech, žádné další texty o této výstavě nebo její recenze ovšem v katalogu zmíněny nejsou (což ovšem nemusí nutně znamenat, že podobné články nebyly publikovány - jedná se totiž pouze o výběrovou bibliografii).
Co se týče výstavní činnosti Muzea V. I. Lenina v roce 1967, dobový tisk zmiňuje otevření nové stálé expozice muzea, které se uskutečnilo v listopadu téhož roku (viz např. články:
VRABEC, Václav. V jaké epoše žijeme : Před znovuotevřením pražského Muzea V. I. Lenina. In Rudé právo. Roč. 48, č. 300 (31. října 1967), s. 1.;
JANDA, M. - ROČEK, A. Obraz epochy : Nad novou expozici Muzea V. I. Lenina. In Život strany. Roč. 16 (1969), č. 4, s. 11.)
a krátkodobou výstavu s názvem Lenin a československé dělnické hnutí, pořádanou muzeem ve spolupráci s ministerstvem kultury a informací k 50. výročí VŘSR (viz Lenin a čs. dělnické hnutí : Nová pražská výstava. In Rudé právo. Roč. 48, č. 95 (6. dubna 1967), s. 1.).
Více informací byste pravděpodobně mohla získat z archivního fondu Muzea V. I. Lenina. Ten byl v roce 1990 převzat Muzeem dělnického hnutí, jehož kompletní sbírkový a archivní fond nyní spravuje Národní muzeum. Dle webu NM (http://www.nm.cz/Historicke-muzeum/Oddeleni-HM/Oddeleni-novodobych-ceskych-dejin/Sbirka-muzea-delnickeho-hnuti/) archivní část sbírky obsahuje mj. dokumentaci činnosti původního Muzea V. I. Lenina spolu se scénáři výstav a stálých expozic. Je ovšem samozřejmě otázkou, zda dokumentace výstav z konce šedesátých let "přežila" období normalizace, kdy, dle dostupných materiálů, došlo v muzeu k významným personálním a koncepčním změnám. Sbírka je nyní zpracovávána Archivem Národního muzea (http://www.nm.cz/Historicke-muzeum/Oddeleni-HM/Archiv-Narodniho-muzea/), kde byste jistě získala přesnou informaci o tom, zda a jak je fond zpřístupňován pro badatelské účely. Připravte se ovšem na to, že i vzhledem k tomu že je sbírka Muzea dělnického hnutí uložena v externích depozitářích v Terezíně, bude se jednat o časově významně náročnější záležitost.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.02.2018 11:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu