Čmeláčí bodnutí
Text dotazu
Může mě čmelák kousnout?
Odpověď
Dobrý den,
čmeláci, resp. čmeláčí matky a dělnice, mají žihadlo, kterým se mohou v případě ohrožení bránit, používají ho však výjimečně. Samci čmeláků žihadlo nemají. Některé druhy jsou agresivnější více, jiné méně, dělnice nás mohou napadnout pouze pokud zasahujeme do jejich hnízda. Čmelák má i poměrně silná kusadla, která může při sebeobraně použít.
Informace o kousnutí čmelákem jsme však nalezli pouze na internetu, viz následující stránky, nepodařilo se nám je ověřit v tištěném zdroji:
https://www.svscr.cz/i_cmelak_picha_ale_malo/
http://is.muni.cz/el/1423/jaro2006/ENS218/Jak_ne_chovat_cmelaky.txt
Další použité zdroje:
* PAVELKA, Miroslav; SMETANA, Vladimír. Čmeláci. Valašské Meziříčí : Český svaz ochránců přírody, 2003. 105 s., [8] s. barev. obr. příl. : il. (některé barev.) ; 21 cm. ISBN 80-239-1023-X.
* ŽĎÁREK, Jan. Proč vosy, včely, čmeláci, mravenci a termiti-?, aneb, Hmyzí státy. Praha : Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, 1997. 198 s. : barev. il. ; 30 cm. ISBN 80-902130-7-3.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.01.2010 13:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu