Člověk a krize (sociální a společenské katastrofy lidstva)
Text dotazu
Dobrý den,
potřebovala bych jakékoli zdroje, které se týkají tématu: člověk a krize
(historický pohled na největší sociální a společenské katastrofy (krize)
lidstva do konce 20. století).
Odpověď
Nejspíše chystáte k napsání nejobsáhlejší studie,
která kdy ve světě vznikla. Pokusila jsem se v nabídce literatury vybrat
"od každé katastrofy něco" - hospodářské, sociální, ekologické, technické,
téma je velice široké.
Dále si prameny musíte utřídit sama podle zamýšlené koncepce vaší práce.
Řada dalších je pak dohledání v Souborném katalogu knihovny VŠE na adrese
http://library.vse.cz(zde najdete i informaci o aktuální dostupnosti), pro
vyhledání literatury můžete použít i Jednotnou informační bránu (souborné
katalogy českých a světových knihoven - http://www.jib.cz/V?RN=665319073.
Internetové zdroje a literatura:
http://www.globalpolitics.cz/clanky/krize-socialniho-statu
Sekanina, Milan: Kdy nám bylo nejhůře? :  hospodářská krize 30. let 20.
století v Československu a některá její východiska. Praha : Libri, 2004.
Engliš, Karel: Světová a naše hospodářská krize : čtyřicet článků z
Lidových novin od listopadu 1930 do ledna 1934. Praha : Borový, 1934.
Spieker, Manfred: Sociální stát a jeho krize. Praha : Česká křesťanská
akademie, 1996.
Tůma, Jan: Katastrofy techniky děsící 20. století. Praha : Academia, 2000.
Mayer, Anton: Spekulanti a finanční katastrofy. Praha : Transal Books,
1995.
Pokorný, Petr: Něco překrásného se končí :  kolapsy v přírodě a
společnosti. Praha : Dokořán, 2008.
Gore, Al: Nepříjemná pravda :  naše planeta v ohrožení - globální
oteplování a co s ním můžeme udělat. Praha : Argo : 2007.
Fiala, Josef: Máme ještě šanci, nebo, Kam kráčí naše civilizace?
Bratislava : Eko-konzult, 2005.
Kreimer, Alcira: Building safer cities :  the future of disaster risk.
Washington : World Bank, 2003.
Emerging systemic risks in the 21st century :  an agenda for action.
Paris : Organisation for Economic Co-operation and Development, c2003.
Chernobyl :  assessment of radiological and health impacts. Paris :
Organisation for Economic Co-operation and Development, 2002.
Woods, Thomas E.: Krach :  příčiny krize a nápravná opatření, která ji jen
zhoršují. Praha : Dokořán, 2010.
Huerta de Soto, Jesús: Peníze, banky a hospodářské krize. Praha : ASPI :
Liberální institut, 2009.
Krugman, Paul R.: Návrat ekonomické krize. Praha : Vyšehrad, 2009.
Smiley, Gene: Nový pohled na velkou hospodářskou krizi :  přehodnocení
jejich příčin a následků. Praha : Wolters Kluwer Česká republika :
Liberální institut, 2009.
Vodička, Milan: Den, kdy došly prachy :  jak velká krize ve 30. letech
změnila životy lidí a na co se máme připravit my.  Praha : Práh, 2009.
Macek, Josef: Jak se dělá nezaměstnanost, drahota a bytová tíseň a proč se
prohrávají stávky. Praha : Ústřední dělnické knihkupectví a nakladatelství
A. Svěcený, 1923.
Wilkerson, Doxey A.: The economic crisis and the Cold War :  reports
presented to a Conference on "Managed Economy", the "Cold War" and the
Developing Economic Crisis, held at the Jefferson School of Social Science
in New York, May 14-15, 1949. New York : New Century, 1949.
Johnson, Paul: Dějiny dvacátého století. Praha : Rozmluvy ;   Voznice :
Leda, 2008.
Kulhánek, Ivan: Klopýtání přes budoucnost : dějiny Evropy od Vídeňského
kongresu 1815 do roku 2005 : Evropa 19. a 20. století v politických a
sociálně-ekonomických souvislostech . Praha : Academia, 2008.
Coreth, Emerich: Filosofie 20. století. Olomouc : Nakladatelství Olomouc,
2006.
Nálevka, Vladimír: Světová politika ve 20. století. Praha : Aleš Skřivan
ml., 2005.
Ort, Alexandr: Evropa 20. století. Plzeň : Aleš Čeněk, 2004.
Brož, Ivan: 20. století jaké bylo :  (v příbězích ze života a díla nositelů
Nobelovy ceny). Praha : X-Egem : Knižní klub, 1999.
Hobsbawm, E. J.: Věk extrémů :  krátké 20. století 1914-1991. Praha : Argo,
1998.
Teed, Peter: Moderní oxfordský slovník 20. století. Praha : Iris : Knižní
klub, 1994.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
17.03.2010 09:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu