Cizinci a ambasády na území Protektorátu
Text dotazu
Dobrý den, měl bych na vás dvě otázky : 1) jaké zastupitelské úřady a ambasády fungovaly na území Čech a Moravy v době Protektorátu, 2)za jakých podmínek mohli na území Protektorátu pobývat a pracovat cizí státní příslušníci, jež nepatřili k národům pod správou Velkoněmecké říše ? Případně, jsou-li známy nějaké údaje o počtu a národnostech takových osob.
Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
ohledně diplomatických misí na území protektorátu bych Vás v podrobnější míře odkázal spíše na příslušnou odbornou literaturu (např. Diplomacie Československa Jindřicha Dejmka, citace viz dále). Obecně lze říci, že po 15. březnu 1939 byla československá diplomacie převzata pod německou správu, zahraniční zastoupení tím pádem přešlo pod německou dikci a kopírovalo zahraniční politiku. Jednotlivé ambasády byly buď udržovány v rámci stávajících spojeneckých svazků, nebo postupně uzavírány v souvislosti s vývojem válečných událostí.
Ohledně Vašeho druhého dotazu bych Vám doporučil prostudovat titul Jaroslava Češky Pod německou nadvládou (Under the Greater German Reich rule), přinášející přehledně zpracované demografické statistiky, mj. i o počtu cizinců na území protektorátu, a knihu Wernera Röhra Europa unter dem Hakenkreuz (resp. vícesvazkové dílo, především však svazek s prameny a rejstříky). Další tituly, relevantní k tématu, uvádím spolu s již zmíněnou literaturou dále.
Použité zdroje
Češka, Jaroslav. Under the Greater German Reich rule: the Protectorate's official statistics in 1939-1945. Vyd. 1. Praha: Futura, 2006. 320 s. ISBN 80-86844-21-8.
RÖHR, Werner. Europa underm Hakenkreuz: Analysen, Quellen, Register. Berlin: Hüthig, c1996. ISBN 3-326-00411-7.
KNAPP, V. Problém nacistické právní filozofie. Reprint pův. vyd. z r. 1947 Dobrá Voda:
Nakladatelství ALEŠ ČENĚK, 2002.
PADEVĚT, Jiří. Průvodce protektorátní Prahou: místa - události - lidé. Praha: Academia, 2013. Průvodce (Academia). ISBN 978-80-86852-53-9.
DEJMEK, Jindřich. Diplomacie Československa. Praha: Academia, 2012. ISBN 978-80-200-2210-3.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
18.12.2017 13:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu