Citování
Text dotazu
Dobrý den,
můj dotaz se týká citování Nového encyklopedického slovníku češtiny v online verzi. Pokud cituji v textu takto: (Příjmení, rok, strana), jak se v takovém případě citují informace z NESC, když navíc používám jeho elektronickou verzi (https://www.czechency.org/slovnik/)?
Děkuji.
Kamila N.
Odpověď
Dobrý den,
citování online dokumentu bude v textu při Vámi zvolené metodě citování (Harvardský systém) pro online dokumenty podobné, jako kdybyste citovala tištěný slovník, jen nebude uveden rozsah stran.
Citujete-li oba dokumenty - tištěný i elektronický, musí být jen v citaci (a zároveň v seznamu zdrojů) jednoznačně určené. Což zde bude možné s ohledem na jiný rok vydání. V případě, že máte ve zdrojích více dokumentů jednoho autora ze stejného roku, pak se u let uvádí rozlišení pomocí malých písmen abecedy (a to jak v seznamu zdrojů, tak v citaci).
Př.:
Odkaz v textu na tištěný zdroj (Karlík et al., 2016, s. xx).
Odkaz na online zdroj (Karlík et al., 2012-2018)
KARLÍK, Petr, NEKULA, Marek a PLESKALOVÁ, Jana, 2016. Nový encyklopedický slovník češtiny. První vydání. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny. 2 svazky (2183 stran). ISBN 978-80-7422-480-5.
KARLÍK, Petr, NEKULA, Marek a PLESKALOVÁ, Jana, 2012-2018. Nový encyklopedický slovník češtiny [online]. Brno: Masarykova univerzita. [cit. 2020-03-24]. Dostupný z: https://www.czechency.org/.
Více o citacích:
*https://sites.google.com/site/novaiso690/metody-citovani/harvardsky-system-pravidla
*https://iva.k.utb.cz/wp-content/uploads/harvardsky-system.pdf
*https://www.citace.com/
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
23.03.2020 21:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu