citace www
Text dotazu
chtěla bych se zeptat, jak citovat v textu webové stránky různých institucí, organizací apod. podle harvardského systému citování
Odpověď
Dobrý den,
prosím, prostudujte si níže uvedený odkaz
http://iva.k.utb.cz/wp-content/uploads/harvardsky-system.pdf a z těchto stránek si stáhněte platnou normu ISO 690: https://www.citace.com/CSN-ISO-690 . Předpokládáme, že studujete univerzitu v Česku. Česko preferuje citování v ISO 690 v seznamu v použité literatuře, ale odkaz v textu chcete podle Harvardského stylu.
Obecně se o odkazu dá napsat toto, citujeme: „Odkaz je způsob propojení citace a bibliografické citace, čili textu práce se seznamem bibliografických citací. Úkolem odkazu není informovat o druhu zdroje (stejný odkaz máme pro knihy i e-zdroje), jeho jedinou funkcí je konkrétní citaci propojit ve vaší práci s odpovídající bibliografickou citací. Pro tvorbu odkazů existují tři metody, jednou z nich je harvardský systém.“ Zdroj: http://iva.k.utb.cz/wp-content/uploads/harvardsky-system.pdf
Tedy v seznamu použité literatury bude:
WESTCOM. O nás. Webnode.cz [online]. ©2008-2011 [cit. 2011-04-26]. Dostupné z: http://www.webnode.cz/o-nas/ - což je citace ISO 690 jedné stránky webového portálu
V textu práce budete mít odkaz podle Harvardu: (WESTCOM, ©2008-2011)
Citace z normy ISO 690: „V případě, že není datum publikování uvedeno, dohledáváme jej z jiného zdroje či odhadujeme, uvádíme jej v hranaté závorce. V krajním případě lze uvést formulaci [b.r.] (= bez roku). [cca. 1750] [16. století].“ Zdroj: https://www.citace.com/CSN-ISO-690. Do kulaté závorky dáváme vždy POUZE jméno autora (popř. název), rok a případně strany, a to bez ohledu na druh dokumentu. Např. u knihy to bude (Novák, 2010, s. 8), u webu (ČSÚ, ©2012). Nikde v závorce se tak např. neuvádí online, www apod. Zdroj: http://iva.k.utb.cz/wp-content/uploads/harvardsky-system.pdf
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.06.2020 12:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu