citace rozhovoru v časopise
Text dotazu
Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o radu jak mám citovat rozhovor v časopise /jak elektronickém, tak klasickém/. Prosím Vás o uvedení konkrétního příkladu, ze všech informací, které jsem doposud nalezl mi není jasné jestli je nutno uvézt i autora, který rozhovor vedl, nebo jenom dotazovaného; konkrétně nevím jak ocitovat tento článek: http://www.advojka.cz/archiv/2005/5/dialog-je-mozny Děkuji Vám mnohokrát.
Odpověď
Dobrý den, protože tento konkrétní případ normy pro tvorbu citací nezmiňují, použili bychom jako vzor bibliografické záznamy v databázi ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl). U článků typu rozhovoru (např. další články od Markéty Vinkelhoferové) je v údajích o primární odpovědnosti (povinný údaj v citaci), tedy jako autor, vždy uvedena dotazovaná osoba. Jméno osoby, která článek připravila, je možné uvést do pole pro sekundární odpovědnost, které však není povinné.
Zde je obecné schéma pro zápis citace článku v tištěném periodiku (podtržené údaje jsou povinné, název zdrojového dokumentu se zapisuje kurzívou):
Odpovědnost za příspěvek. Název příspěvku. Sekundární odpovědnost.
Název zdrojového dokumentu, Rok, ročník, číslo svazku, lokace části.
Standardní číslo - ISSN.
Pro Vámi uvedený článek by tedy citace vypadala takto (čísla stran je nutné doplnit z tištěného exempláře):
KROPÁČEK, Luboš. Dialog je možný: s Lubošem Kropáčkem nejen o muslimských ženách. Markéta Vinkelhoferová. A2: kulturní týdeník, 2005, č. 5, xx-xx s. ISSN 1801-4542.
Obecný zápis citace pro článek z elektronického periodika vypadá následovně (podtržené údaje jsou opět povinné, název zdrojového dokumentu se zapisuje
kurzívou):
Primární odpovědnost. Název. Název seriálu [Druh média]. Údaje o vydání, Označení čísla. Datum aktualizace. Poznámky. [Datum citace]. Lokace v rámci zdrojového dokumentu. Rozsah díla. Poznámky. Přístup ke zdroji. Standardní číslo.
Uvedený článek:
KROPÁČEK, Luboš. Dialog je možný: s Lubošem Kropáčkem nejen o muslimských ženách. A2 [online]. 2005, č. 5 [cit. 2009-04-17]. Dostupné z <http://www.advojka.cz/archiv/2005/5/dialog-je-mozny>. ISSN 1803-6635.
Pokud má periodikum tištěnou i elektronickou verzi a obě verze jsou totožné (mají např. stejné číslo ISSN), je vhodnější použít citaci pro tradiční tištěný dokument a údaj o elektronické verzi vložit do poznámky.
Použitý zdroj:
http://www.boldis.cz/citace/citace2.pdf
Další zdroje k možnému použití:
http://www1.cuni.cz/~brt/bibref/bibref.html
http://www.sic.czu.cz/?dl=1&f=852
http://www.boldis.cz/citace/citace.html
http://knihovna.vsb.cz/kurzy/citace/index.html
http://knihovny.cvut.cz/vychova/vychova2/bibl_citace/bibl_citace.html
http://www.citace.com/ .
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2009 13:59
Anonym píše:
Úterý 14.07.2015 13:10
Dobrý den,
ráda bych poprosila ještě o jednu radu v souvislosti s výše uvedeným dotazem, za který děkuji.
Uvedu příklad: pracuji na medailonku jednoho filozofa a částečně čerpám z rozhovoru, který byl veden jiným odborníkem (v pozici reportéra). Za některé úseky je plně zodpovědný "reportér" (například za úvodní odstavec, ve kterém čtenáři filozofa představuje) a za jiné je zodpovědný přímo dotazovaný. Jednou tedy cituji "reportéra" a jednou dotazovaného. Jak toto můžu citačně reflektovat a jak uvést zdroj v seznamu literatury, aby ho čtenář dle odkazu snadno dohledal? Nebylo by čitelnější v seznamu literatury uvést na prvním místě jméno reportéra (př. Novák) a odkazovat například takto: (Novák 2005) u citace reportéra a (Zelený in Novák 2005) u citace dotazovaného? Vím, že se ptám složitě, ale konkrétní rozhovor je ve španělštině, a to by situaci ještě zkomplikovalo. Za odpověď předem velice děkuji. MŠ
PSK - admin píše:
Čtvrtek 16.07.2015 13:12
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. Přečíst si ji můžete též v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/citace-rozhovoru
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu