Citace
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala na konkrétní záležitost ohledně citování. V normě 690 jsem nenašla informace. Jde mi o to, jestli v textu (používám Harvard style) mohu uvést tento údaj (Trnka, 1936, s. 13, 80-81). Tj., zda takto mohu odkázat na 3 strany, aniž bych musela dělat 2 samostatné citace (Trnka, 1936, s. 13) a (Trnka, 1936, s. 80-81). Mockrát děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
citační norma ISO 690 opravdu tuto situaci přesně neuvádí. Obecně platí, že pokud se danou situací citační norma nezabývá, měla by citace, kterou vytvoříte být taková, aby byla jednoznačně pochopitelná a srozumitelná.
U Vašeho příkladu bychom se tedy řídili tím, že stačí citace jedna, pokud se jedná o ucelený text a oddělíte vždy začátek a konec citace tečkami, aby bylo jasné, kde citace ze strany 3 a 80-81 začínají a končí. A pokud mezi těmito citacemi není vlažen ještě další jiný text, či Vaše věta.
Př.  "text citace ze strany 13 (...) text citace ze strany 80-81." (Trnka, 1936, s. 13, 80-81).
Pokud by nastala tato situace:
"text citace ze strany 13", Váš text, či "text citace z jiné knihy", "text citace ze strany 80-81" -> Pak by měli být uvedeny dvě citace. Tj.:
Př. "text citace ze strany 13" (Trnka, 1936, s. 13). Váš text. " text citace ze strany 80-81" (Trnka, 1936, s. 80-81)
O způsobu správného citování se také můžete poradit s Vaším vedoucím práce. Či v těchto publikacích:
* KOZLOVÁ, Lucie a KUBELOVÁ, Veronika. Jak psát bakalářskou a diplomovou práci. 2. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2009. 55 s. ISBN 978-80-7394-155-0.
* KRČÁL, Martin a TEPLÍKOVÁ, Zuzana. Naučte (se) citovat. 1. vyd. Blansko: Citace.com, 2014. 156, [46] s. ISBN 978-80-260-6074-1.
*  Zbíral, Robert. Příručka psaní seminárních a jiných vysokoškolských odborných prací. Praha: Linde, 2009. 159 s. ISBN 978-80-7201-779-9.
* Klugerová, Jarmila, Šifferová, Olga a Vacínová, Tereza. Jak vypracovat bakalářskou, diplomovou, rigorózní a disertační práci. Vyd. 1. Praha: Univerzita Jana Amose Komenského, 2008. 51 s. ISBN 978-80-86723-61-7.
a další
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
10.06.2015 12:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu