Citace webového zdroje
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, zda je možné použít v citování DP zkrácené URL odkazy? nebo zda je nutné použit plný tvar URL.
Děkuji za odpověď
Ludmila Nováková
Odpověď
Dobrý den,
povinnost citovat uvádí autorský zákon a způsob citování je doporučen dle normy ČSN ISO 690,  Informace a dokumentace – Pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů =interpretace normy.
Uvádíme příklad citace z části Elektronický zdroj :
STANKOV, Petar. Firm size, market, liberalization and growth [online]. Prague: CERGE-EI, 2013 [vid. 2013-11-01]. Working Paper Series, 485. ISBN 978-80-7343-289-8. ISSN 1211-3298. Dostupné z: http://www.cerge-ei.cz/pdf/wp/Wp485.pdf
Zdroj existující v tištěné i elektronické verzi JANDA, Karel. Credit rationing and public support of commercial credit. Prague: CERGE-EI, 2011. Working paper series, 436. ISBN 978-80-7343-237-9.
Dostupný také z: http://www.cerge-ei.cz/pdf/wp/Wp436.pdf http://www.cerge-ei.cz/pdf/wp/Wp436.pdf
Protože se obsah webových stránek neustále mění, dochází k aktualizacím atd., je nutné odlišit, z které verze jsou dané informace/myšlenky čerpány. Je tedy povinně uváděným údajem v pořadí, jak je zaznamenán v daném zdroji nebo se řídí ISO 8601.
např.: last modified October 30, 2013
Další příklady :
TAYLOR, Timothy. Richard Thaler on Behavioral Economics. In: Conversable Economist [online]. October 28, 2013 [vid. 2013-10-29]. Dostupné z: http://conversableeconomist.blogspot.cz/2013/10/rilchard-thaler-on-behavioral-economics.html
PRIMO, Steven. What we can learn 25 years after the '87 crash. In: Trading Markets.com [online]. The Connors Group, ©2012. October 23, 2012 11:58 AM [vid. 2012-10-30]. Dostupný z: http://www.tradingmarkets.com/forex/what-can-we-learn-25-years-after-the-87-crash-1581206.html
Pokud není uvedena informace o datu vložení nebo poslední aktualizaci webové stránky, v patičce webového portálu je zpravidla uveden rok udělení copyrightu, např.: ©2010-2015, neznáme-li tedy konkrétní datum, toto je v citaci nahradí.
použité a doporučené zdroje :
http://knihovna.fsv.cuni.cz/jak-citovat
https://sites.google.com/site/novaiso690/specificke-zdroje/elektronicke-informacni-zdroje
http://www.citace.com/
https://ciks.vse.cz/citace/internet.aspx
V podstatě jako odpověď na Vaši otázku by mohly být použity informace z metodického materiálu o správném citování dle normy ISO 690, který je volně dostupný na adrese http://www.citace.com/CSN-ISO-690.pdf:
"Posledním povinným údajem pro el. dokumenty je dostupnost a přístup. Informace o umístění se uvádějí formulací „Dostupné z:“ a měly by odkazovat na zdroj, který byl skutečně otevřen (přesné URL, URI apod.) Doplňuje se také způsob přístupu ke zdroji, není-li zřejmý z odkazu. Je-li dokument uložen v interní databázi, nebo nemá permanentní adresu, je možné naznačit cestu ke zdroji.
Dostupné z: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/anie.200300610/pdf
Dostupné z: ScienceDirect
Pokud je nutné odkaz na konci řádku rozdělit, zalomí se za jednoduchým nebo dvojitým lomítkem.
Dostupné z: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/
anie.200300610/pdf
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.05.2016 21:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu