čištění obalů knih, žloutnutí stránek
Text dotazu
Dobrý den,
Mohl bych Vás prosím požádat o radu, co se týče čištění knih s paperbackovým přebalem, aby se nijak nepoškodily? Dále bych se chtěl zeptat, jak zamezit žloutnutí stránek, zda je lepší uchovávat knihy spíš ve stínu, či jaká je vhodná teplota apod.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Národní knihovna ČR své knihy při čištění „luxuje“. Přikládáme článek, který se věnuje podmínkách dokumentů v NK ČR: http://oldknihovna.nkp.cz/knihovnaplus142/vavro.htm.
Dále si Vám dovolujeme odcitovat některé body z normy ČSN ISO 11799:
•             Bod 5.5.1 – Osvětlení - Škody způsobené světlem jsou kumulativní. Intenzita, doba trvání a spektrální rozložení jakéhokoli osvětlení v depozitáři by měly být v zájmu minimalizace škod regulovány. Každý materiál reaguje na světlo jiným způsobem. Světlo je obecně škodlivé a mělo by být omezeno na minimum. – Nutné tedy je zaclonění oken: záclony, rolety, zaclonění oken slunečními filtry na sklech. Místnost depozitáře nesmí být osvětlena na více, než je nezbytně nutné pro vyzvednutí a vrácení dokumentů, kontrolu místnosti a úklid. Pro poslední dva účely je dostatečné osvětlení o intenzitě okolo 100 lx na úrovni podlahy. Vzdálenost mezi lampou a nejbližším nechráněným materiálem by měla být zvážena s ohledem na teplo, které lampa generuje.
•             Bod 5.5.2 – Vlhkost a teplota – relativní vlhkost musí být udržována pod úrovní, při níž dochází k mikrobiologické aktivitě.
•             Dále je nutná ventilace, aby se zabránilo kumulaci kyseliny mravenčí a octové. Ideálně je v místnosti nainstalovaný prachový filtr.
K teplotám:
•             Teplota 16 – 23 je dostačující
•             Teplota 8 – 16 je dobrá (tedy lepší než předchozí)
•             Teplota 0 – 8 je velmi dobrá
•             -20 – 0 je nezbytná pro některé materiály jako barevné fotografie a filmy
Pokud by Vás téma zaujalo, můžete si přečíst například:
•             Sborník z konference konzervátorů a restaurátorů. Brno: Technické muzeum v Brně, [200-]-2010. ISSN 1801-1179.
•             HÖGE, Bruno a HANZLOVÁ, Jiřina. Přehled konzervačních metod používaných v oddělení ochrany knihy a fondů Státní knihovny ČSR. Díl I. Praha: Státní knihovna ČSR, 1979. 30 s.
•             KOVÁŘÍK, Jaroslav a HEJČL, František. Přehled konzervačních metod používaných v oddělení ochrany knihy a fondů Státní knihovny ČSR. II. díl, Technologický předpis pro konzervaci třísločiněných vazebních usní zejména z období 17. a 18. století. Praha: Státní knihovna ČSR, 1979. 21 l.
•             ŘEHÁK, Petr a ORLITA, Alois. Přehled konzervačních metod používaných v oddělení ochrany a restaurování fondů Státní knihovny ČSR. Díl III., Technologický předpis pro konzervaci bílých vazebních usní a pergamenů zejména z období 16. a 17. století. Praha: Státní knihovna ČSR, 1986. 14 l.
•             GREENFIELD, Jane. Books: their care and repair. New York: H.W. Wilson, 1992. viii, 204 s. ISBN 0-8242-0695-9.
Knihy je tedy rozhodně lepší skladovat při nižší teplotě a slabším osvětlení za předpokladu, že dodržíte další požadavky dané normou.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.08.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu