-
To se mi líbí
-
Doporučit
čistá svalová bílkovina - vysvětlení pojmu
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz lze najít ve vyhledávačích na internetu, viz níže:
čistá svalová bílkovina patří mezi jakostní parametry potravin (v masných výrobcích)
Čistá svalová bílkovina je bílkovina bez bílkoviny pojivové tkáně a bílkovin rostlinného původu. Existují normy, které stanovují poměr této hmoty např. v určitých masných výrobcích Související vyhlášky a normy:
*Vyhláška č. 273/2000 Sb., kterou se stanoví nejvyšší přípustné zbytky veterinárních léčiv a biologicky aktivních látek používaných v živočišné výrobě v potravinách a potravinových surovinách, ve znění vyhlášky č. 106/2002 Sb.
*Vyhláška č. 201/2003 Sb., o veterinárních požadavcích na čerstvé maso, mleté maso, masné polotovary a masné výrobky.
*Vyhláška č. 202/2003 Sb., o veterinárních požadavcích na čerstvé drůbeží maso, králičí maso, maso zvěře ve farmovém chovu a maso volně žijící zvěře.
*Zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění zákona č. 320/2002 Sb. a zákona č. 59/2003 Sb.".
*ČSN 57 6510 Hovězí maso pro výsek.
*ČSN 57 6540 Vepřové maso pro výsek.
*ČSN 57 6570 Telecí maso pro výsek.".
Zdroje:
Ing. Ivana Lepešková,
http://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=1&typ=1&val=12326&ids=0
Na internetu najdete i další zdroje, viz např.:
Existuje databáze složení potravin ČR, kde je možno zjistit, jaké má být složení určitého druhu potravin nebo jaké složení obsahuje. Tuto databázi možno najít na stránkách Ústavu zemědělské ekonomiky a informací http://www.czfcdb.cz/ Databáze složení potravin ČR je spravována a aktualizována Centrem pro databázi složení potravin ČR - společnou pracovní skupinou Ústavu zemědělské ekonomiky a informací a Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v.v.i.
Se svým dotazem se můžete obrátit i na Zemědělskou a potravinářskou knihovnu http://www.nzpk.cz/ .
Biologické vědy
--
Národní knihovna ČR
26.07.2011 10:38