církevní architektura
Text dotazu
Dobrý den,
potřeboval bych nějaké zdroje na bakalářkou práci téma: Církevní architektura v rozvoji venkova.
Děkuji a hezký den
Odpověď
Dobrý den,
dokumenty (knihy, články, sborníky) můžete dohledat ve volně dostupných katalozích na adresehttp://aleph.nkp.cz/F. Jedná se především o Souborný katalog ČR (báze SKC), katalog Národní knihovny ČR (báze NKC), článková báze ANL. Vyhledávání je možné prostřednictvím klíčových slov sakrální stavby, architektura, církev, venkov apod. Při zadávání klíčových slov můžete využít znak "*" pro pravostranné rozšíření. Např. při zadání slova architekt* budou vyhledány výrazy architektura, architekt, architektonický apod. Rozšíří se vám tak počet zobrazených výsledných záznamů. Pokud byste chtěl naopak seznam zúžit, můžete využít nabídky "filtrovat" a "zpřesnit".
Níže Vám uvádíme některé z dohledaných titulů, které by se mohly hodit k vaší práci. Využili jsme článkovou bázi ANL.
* KAŠIČKA, František. Sakrální stavby v denním životě našeho středověkého venkova. Archaeologia historica. Sv. 24, Sborník příspěvků přednesných na 30. konferenci archeologů středověku České a Slovenské republiky s hlavním zaměřením na každodenní život středověkého venkova (jeho hospodářské a sociální aspekty). Brno: Muzejní a vlastivědná společnost v Brně: Moravské zemské muzeum v Brně, 1999. s. 327-332. ISSN 0231-5823.
* JEŘÁBEK, Richard. Venkovské sakrální stavby - lidové či nelidové. Národopisná revue, 1999, 9(1), s. 29-36. ISSN 0862-8351.
Knihu, která by se zabývala výhradně významem a vlivem sakrálních staveb na venkově jsme bohužel nenašli (Souborný katalog ČR). Můžete využít tituly, které se zabývají popisem života venkova a měst či knihy pojednávající o sakrálních stavbách obecně a v nich se podívat, zda obsahují požadovaní informace. příkladem uvádíme:
*  NOVÁK, Pavel a kol. Dějiny hmotné kultury a každodennosti českého venkova devatenáctého a první poloviny dvacátého století. Vyd. 1. Praha: Národní zemědělské muzeum Praha, 2007. 341 s. ISBN 978-80-86874-06-7.
* NEKUDA, Vladimír. Středověká vesnice na Moravě. Vyd. 1. V Brně: Muzejní a vlastivědná společnost, 2007. 223 s., [16] s. barev. obr. příl. Prameny k vývoji a kultuře Moravy; sv. 12. ISBN 978-80-7275-071-9.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200711/contents/nkc20071718506_1.pdf
* VONDRUŠKA, Vlastimil. Život ve staletích: lexikon historie. 12. století. Vyd. 1. Brno: MOBA, C2009. 125 s. ISBN 978-80-243-3477-6.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200907/contents/nkc20091928728_1.pdf
* ADAMEC, Stanislav. Sakrální stavby a motivy v obcích farnosti Letohrad. Letohrad: Farnost sv. Václava, 1999. 112 s.
* VAVROUŠEK, Bohumil. Kostel na dědině a v městečku: 615 fotografií církevních lidových staveb v republice československé. Praha: Kvasnička a Hampl, 1929. 36 s.
* OHLER, Norbert. Katedrála: náboženství, politika, architektura, dějiny. Vyd. 1. Jinočany: H & H, 2006. 769 s. ISBN 80-7319-040-0.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200807/contents/nkc20051529281_1.pdf
Existuje mnoho knih o církevních stavbách jednotlivých okresů, farností, měst, ale spíše se bude jednat o přehled těchto staveb než jejich souvislost a vliv na dané místo. Některé z těchto titulů Vám nyní uvádíme:
* ŠAFRÁNEK, Pavel. Sakrální stavby okresu Blansko. Boskovice: Muzeum Boskovicka, 1998. 100 s.
* DOBEŠ, Jiří. Kostely na Moravě. I, Kraje Vysočina a Jihomoravský: Třebíčsko, Moravskokrumlovsko, Rosicko. 1. vyd. Rožnov pod Radhoštěm: R. Stoklasa, 2008. 127 s.
* ROZEHNALOVÁ, Eva a kol. Církevní stavby. 1. vyd. Brno: Ústav územního rozvoje, 1995. 167 s. ISBN 80-85124-48-3.
Další tituly dohledáte ve výše uvedených zdrojích pomocí postupu, který je uveden také v úvodu odpovědi. S ohledem na pravidla služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu/#pravidla) neposkytujeme úplný soupis literatury, tzn. nezpracováváme rešerši, která má být také samostatnou prací studenta při vypracování jeho vysokoškolské práce. Věříme, že Vám uvedené dokumenty pomohou a v případě potřeby si vyhledáte také další tituly.
Závěrem Vám uvádíme ještě jednu internetovou stránku, která by Vám mohla také pomoci:http://www.dvs.cz/clanek.asp?id=6485631.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.06.2014 14:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu