Církev ve středověku
Text dotazu
Mám vypracovať štúdiu na tému: Vývin katolíckej
cirkvi v stredoveku z pohľadu liberálneho historika. Prosím, vedeli by ste
mi poradiť nejakú literatúru z ktorej by som mohla čerpať alebo nejakých
historikov, o ktorých by som sa mohla oprieť? Je to téma z dejepisectva.
Zatiaľ vám veľmi pekne ďakujem. Možno sa dá oprieť aj o nejakú filozofiu,
neviem.
Odpověď
Dobrý den,
liberální proud v dějepisectví se ve světě objevuje v první polovině 19.století ( např. Francois Guizot, Augustin Thierry, Adolph Thiers aj.), v českých zemích je nástup liberálního dějepisectví spjat s Františkem Palackým a pokračuje u jeho následovníků v druhé polovině 19. století.
Všeobecně se liberální myšlení v tomto čase obrací proti církevnímu dogmatismu a převaze náboženství ve společnosti.
Bohužel knihu, která by přinášela přímo pohled liberálního historika na vývoj středověké církve, se nám nepodařilo dohledat.
Existuje řada knih, které se věnují vývoji církve ve středověku. Tyto knihy ovšem nejsou psány z pohledu liberálního historika.
V knize : KUTNAR, František. Přehledné dějiny českého a slovenského dějepisectví : od počátků národní kultury až do sklonku třicátých let 20. století. 2., přeprac. a dopl. vyd. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-252-9 (váz.) naleznete kapitolu věnovanou Františku Palackému a kapitolu věnovanou liberálnímu a konzervativnímu dějepisectví druhé poloviny 19.století. Doporučuje Vám prostudovat tyto kapitoly a z děl jednotlivých historiků si vybrat ta, která by mohla pojednávat o historii církve ve středověku.
Dále vyšel například sborník:
* František Palacký: dějiny a dnešek : 1798-1998 / k vydání připravil František Šmahel za spolupráce Evy Doležalové : sborník z jubilejní konference/. 1. vyd. Praha : Historický ústav AV ČR, 1999.
Je možné, že články k tématu byste mohla dohledat také v časopisech:
* Český časopis historický. Historický ústav AV ČR. Praha: Academia. 1953 - (http://www.hiu.cas.cz/cs/nakladatelstvi/periodika/cesky-casopis-historicky.ep/ ) (V Národní knihovně přístupný v elektronické podobě v systému Kramerius)
* Historický časopis. Historický ústav SAV. 1953 - .ISSN: 0018-2575 ( http://www.dejiny.sk/histcas.htm )
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.05.2008 09:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu