Činnost orgánu: Stálá komise pro sdělovací prostředky Parlamentu ČR
Text dotazu
Dobrý den,
řeším otázku regulace médií. Funguje ještě orgán Stálá komise pro sdělovací prostředky Parlamentu ČR? Domnívám se správně, že její činnost byla ukončena v roce 2010 a nyní existuje komise v rámci Senátu, tj. Stálá komise Senátu pro sdělovací prostředky.
Nedaří se mi dohledat odpověď svépomocí.
Děkuji Vám za pomoc.
Andrea Benešová
Odpověď
Dobrý den,
nejlepší informace byste získala asi přímo v Parlamentu ČR nebo Senátu ČR. Doporučujeme obrátit se na Parlamentní knihovnu http://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=2000 nebo např. přímo na Senát Parlamentu ČR http://www.senat.cz/kancelar/kontakty/index.php?ke_dni=04.05.2015&O=10  .
Stálá komise pro sdělovací prostředky Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (tzv. mediální komise) se v Poslanecké sněmovně Parlamentu věnuje mediální legislativě.  Poslanecká sněmovna ji zřídila 22. 4. 1993, tedy zhruba v době vstupu soukromých médií na český trh. Informaci, kdy nebo byla-li  zrušena činnost této komise, jsme nenašli. Kromě mediální komise se ve Sněmovně věnují mediální legislativě ještě dva orgány - Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu (tzv. kulturní výbor) a jeho Podvýbor pro mediální legislativu. Po novele Zákona o České televizi z roku 2001 vznikl další orgán, volební výbor, který se zabývá předvýběrem kandidátů na post členů Rady České televize. U mediální komise jednací řád umožňuje členství i osobám, které nejsou poslanci.  Mediální komise, kulturní výbor a podvýbor má některé ze členů totožné.
Čerpáno z:  http://rpm.fss.muni.cz/Revue/Heslar/medialni_organy.htm
Stálá komise Senátu pro sdělovací prostředky  byla ustavena usnesením Senátu ze 4. schůze 5. funkčního období dne 31. března 2005.
Na téže schůzi byl v tajných volbách v prvním kole první volby zvolen předsedou komise senátor Jiří Oberfalzer.
Usnesením č. 1 byl schválen Statut Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky, který upravuje pravidla pro jednání komise.  Na schůzi proběhla diskuse o pracovním směřování komise a o rámcovém programu její činnosti. Úloha komise by měla především spočívat ve sledování stavu mediální legislativy a systémovém sledování mediální problematiky a mediální scény. Komise by měla také napomáhat ke zlepšení mediálního obrazu Senátu. Byla zmíněna důležitost Senátu jako garanta komunikace s regiony, tedy s regionálními médii.
http://www.senat.cz/xqw/webdav/pssenat/original/74385/62512
http://www.senat.cz/xqw/webdav/pssenat/original/74386/62513
Použité zdroje
* http://rpm.fss.muni.cz/Revue/Heslar/medialni_organy.htm
* http://www.senat.cz/xqw/webdav/pssenat/original/74385/62512
* http://www.senat.cz/xqw/webdav/pssenat/original/74386/62513
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.05.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu