Cikáda
Text dotazu
Dobrý den,
na zahradě se nám usadila cikáda.
Teda myslím aspoň podle zvuku.
- Jednou jsme šli spát a najednou slyšíme hlasité: cvrk, cvrk, asi tak 5 minut potom přestávka 20 vteřin a dokola celý večer. Říkali jsme si, jestli to není cvrček, ale po tom jsme zjistili, že cvrček cvrká jinak.
Nemohli jsme spát, protože to byl hodně nepříjemný zvuk- jako kdyby něco rezonovalo, tak jsme si říkali, jestli to není nějaké noční světlo. A když jsme se do toho zaposlouchali, tak jsme to nemohli vyhnat z hlavy. Přes den to bylo zticha a když jsme šli spát druhý den, tak to bylo zase jen ve kratčích intervalech, tak jsme zavolali kamarádku a ona řekla, že je to cikáda.
Další den jsme se šli podívat na Google, abychom o té cikádě něco zjistili.
A tam nic nebylo. Je možné, že jsme hledali špatně. Tak jsme se vás chtěli zeptat, jestli byste nám o ní mohli něco říct: Co dělá, jak vypadá, čím se živí, kde žije nebo odkud přiletěla, jestli je to vůbec cikáda a další zajímavosti o ní. Případně nám dali nějakou internetovou adresu, kde bychom o ní mohli něco zjistit. Předem děkujeme.
Odpověď
Dobrý den,
cikády nejsou v České republice příliš rozšířené. Žije zde 3 - 5 druhů cikád z přibližně 2500 druhů žijících ve světě. Nejrozšířenější je cikáda chlumní.
Dorůstá velikosti 16 - 27 mm. Podobně jako všechny ostatní cikády vyhledává slunečná, teplá stanoviště. Často se vyskytuje v blízkosti dubového a březového křoví, ze kterého vysává šťávu. Vysoké nepřerušované tóny vydávají pouze samci. Zvuk je tvořen zvukotvorným orgánem umístěným na prvním zadečkovém článku (více o zvukovorném orgánu: viz. článek na internetových
stránkách: http://www.hmyz.info/krisi-auchenorrhyncha.htm#cikadoviti ).
Samci ovšem vydávají zvuky spíše přes den, tedy od rána do západu slunce.
Podobně jako ostatní z druhu cikádovitých i u cikády chlumní klade samička prostřednictvím kladélka svá vajíčka do stonků rostlin. Samotné larvy se však vyvíjejí v zemi. Po několik let žijí v zemi v hloubce asi 15 - 60 cm u kořenů rostlin, jejichž šťávou se živí. Larva cikády se vyvíjí v pěti stádiích. V posledním stádiu vylézá na zem a přemění se v imago (vyvinutý a pohlavně dospělý hmyz). Život dospělých cikád trvá 1 - 2 měsíce. Cikáda chlumní je slyšet především od května do července.
Ještě vzácnějšími druhy cikád jsou na našem území: cikáda trnková a cikáda viničná. Poslední zmíněný druh žije převážně na jižní Moravě v blízkosti vinic.
Všechny výše zmíněné cikády vydávají ostré cvrčivé zvuky, především však během dne.
Ostré cvrčivé zvuky vydávají ovšem i kobylky, sarančata, cvrčci a krtonožky.
U nás žije asi 30 druhů kobylek (čeledi: kobylkovití, koníkovití, cvrčkovití, krtonožkovití) a asi 50 druhů sarančat. Pravděpodobnost, že se na Vaší zahradě usadila kobylka či saranče, je tedy mnohem vyšší.
Pořad Zvuk pro tento den Českého rozhlasu nabízí ukázky zvuků, které vydávají kobylky, sarančata, krtonožky a cvrčkové. Naleznete je na internetové stránce Českého rozhlasu:
http://www.rozhlas.cz/hlas/rovnokridli/ .
Pro představu, jaké zvuky vydávají cikády, můžete využít amatérské nahrávky na serveru You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=Sgga1X9hU6A .
Pokud by se Vám podařilo vypátrat živočicha, který zvuky vydává, můžete pro jeho určení použít následující publikace. Knihy taktéž nabízejí podrobné informace o všech výše zmíněných druzích hmyzu.
* ANDĚRA, Miloš. Encyklopedie naší přírody. 2. české vyd. Praha : Slovart, c2004. ISBN 80-7209-575-7 (váz.)
* ZAHRADNÍK, Jiří. Hmyz. 1. české vyd. [Praha] : Aventinum, 2004. ISBN
80-86858-01-4 (váz.)
* BELLMANN, Heiko. Encyklopedie hmyzu. 1.vyd. Praha : Beta ; Plzeň : Ševčík, 2006. ISBN 80-7306-256-9
* ZAHRADNÍK, Jiří. Náš hmyz. 1. vyd. Praha : Albatros, 1981
Internetové stránky s informacemi o cikádách:
* http://www.hmyz.info/krisi-auchenorrhyncha.htm#cikadoviti
* http://www.answers.com/topic/cicada (anglicky)
Přehled stránek, které se věnují entomologii, jsou uvedeny na stránkách:
http://www.hmyz.info/odkazy.htm .
S určení hmyzu, který se zabydlel na Vaší zahradě, by Vám mohli pomoci odborníci ze Zoologické zahrady Praha: http://www.zoopraha.cz/cs/napiste-nam
. Popřípadě se můžete obrátit na Entomologický ústav AV ČR:
http://www.entu.cas.cz/ .
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.08.2008 15:20
Lenka píše:
Čtvrtek 17.08.2017 09:53
Dobry den,poradite mi,prosim jak cikadu umlcet nebo jak ji najit a zbavit se ji(vyhodit)?Bydlim ve meste,ve druhem patre.Usadila se mi na parapetu asi v truhlikach s kytkama:-(.Kdyz ji jdu hledat samozrejme ztichne.Neda se spat diky zvuku,ktery po celou noc vydava,celou noc nespim,hrozne to'rusi:-(.Posledne jsem v 30st vedru musela zavrit plastova okna,a'trochu se to ztlumilo,ale to vedro v pokoji pak bylo o zivot:-).Mam maly byt,pred jejim zvukem neni kam uniknout.Mam ji temer u hlavy.Ztichne vzdy jen na chvilku:-(.Poradite,prosim?Dekuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 21.08.2017 09:18
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem služba PSK
Lucie píše:
Čtvrtek 21.06.2018 07:07
Dobry den, máme úplně stejný problém jen s tím ze ji máme na zahradě a okno u ni, mám pocit ze se usadila v bezovem stromu, ale jak ji odtud dostat. Děkuji.
PSK - admin píše:
Pátek 22.06.2018 08:27
Dobrý den,
jak již uvádí předchozí odpověď PSK, u nás se nejčastěji vyskytující cikáda chlumní se dožívá 1 až 2 měsíců a je aktivní nejvíce od května do července. Další otázka je, zda se jedná skutečně o cikádu, mnohem pravděpodobnější je, že by se v bezovém stromu usadila spíše kobylka, saranče, krtonožka nebo cvrček. Mnoho dalších informací se dozvíte na: https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/cikada
Možností, které můžou vést ke zbavení se dospělé cikády nebo jiného hmyzu je několik. Buď dopřejete cikádě její krátký život a počkáte, dokud cikáda nezahyne sama. Další možností je využít systematického insekticidu, který aplikujete přímo na strom. Poslední možností, která by mohla zabrat, je využití solárního lapače hmyzu. Nemůžeme však zaručit, že poslední dva zmiňované postupy budou účinné. V případě použití insekticidu bychom Vám doporučili konzultaci s odborníky, za účelem doporučení vhodného přípravku.
Zdroje:
http://www.answers.com/[…]/How_do_you_keep_cicadas_as_pets_cicadas
https://www.growmaster.cz/k[…]ZhoKUylmAIJQMRoCBPIQAvD_BwE
Alois píše:
Pondělí 22.07.2024 11:16
Dobrý den, mám dotaz v ložnici se nám usadila cikáda.Poradte,jak se jí zbavit. Děkuji za odpověď.S pozdravem Michel.
PSK - admin píše:
Pondělí 22.07.2024 14:34
Dobrý den,
z různých zdrojů se dovídáme, že cikády nejsou v České republice příliš rozšířené. Všechny ale vydávají ostré cvrčivé zvuky, především však během dne. Ostré cvrčivé zvuky vydávají ovšem i kobylky, sarančata, cvrčci a krtonožky. U nás žije asi 30 druhů kobylek a asi 50 druhů sarančat. Pravděpodobnost, že se u vás usadila kobylka či saranče, je mnohem vyšší. Ale to se jen domníváme.
Čerpáno z: https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/cikada
Problematika, která vás trápí, spadá do oboru entomologie. Pokud cikádu vidíte a povede se Vám to, lze ji vzít do nějakého např. ručníku a odnést co nejdál od obydlí. Pokud ji ovšem jenom slyšíte a nedaří se Vám ji vypátrat, jedná se o větší problém. Tady doporučujeme obrátit se na nějakého entomologa profesionála (příp. i amatéra). Bohužel víc Vám nejsme schopni poradit.
Obrátit se můžete např. na odborníky na České zemědělské univerzitě v Praze, viz odkaz https://www.info-praha.cz/[…]/index.html .
Rosťa píše:
Středa 14.08.2019 13:39
Máme také podobný problém na terase. Pravděpodobně se nám usadil do pelargonií. Osvědčil se mi proud vody z hadice, kdy pokropím všechny pelargonie. Cikáda je asi mokrá a potom si už "nevrzne". Sice moje drahá nadává, že ji ničím kytky, ale je to účinné. Bohužel to musím opakovat každý den. Asi když je suchá, tak začne nanovo. Je to alespoň nějaké řešení.
Martina píše:
Neděle 03.10.2021 08:22
Bohužial podobný problém, ibaže sa nam dostala do domu. Behá niekde za kuchynskou linkou a rovnako ako predchádzajúce prípady - keď ju hladám zmlkne. A potom cvrliká na inom konci linky (resp. pod ňou/za ňou) insekcitíd v kuchyni použit nemožem. Viem tam dať lepovú pastičku ale neviem akú návnadu / čo by ju nalákalo... prosím... včera to cvrlikalo do 2 ráno a začalo zase o 5 v kuse 😭
PSK - admin píše:
Pondělí 04.10.2021 10:26
Bohužel v dostupné literatuře jsme se odpovědi na Váš dotaz nedopátrali. Doporučovali bychom Vám konzultaci s odborníky z oblasti likvidace hmyzu, za účelem doporučení vhodného přípravku.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu