Chytla v něm kořalka
Text dotazu
U Karla Poláčka se lze setkat s výrazem "chytla v něm kořalka". Jistě tím nemyslí samovznícení člověka, o kterém je možné se občas dočíst, ale co to tedy je?
Odpověď
Dobrý den,
co myslel Karel Poláček tím, když použil rčení "chytla v něm kořalka", se nám nepodařilo přesně najít. Není to nejspíš jeho původní slovní spojení; použila ho např. T. Nováková nebo Josef Keprta v novinovém příspěvku Proklouzl a patrně se kdysi používalo běžněji.
V dřívějších dobách se jako příčina samovznícení nebo hoření osob uvádělo velké množství alkoholu v těle postiženého (rčení: Chytla v něm kořalka.). Dnes se tato teorie  nebere vážně...
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Samovzn%C3%ADcen%C3%AD_%C4%8Dlov%C4%9Bka
Mohlo by to vystihovat, že zemřel např. na cirhózu jater a prakticky - že se upil k smrti... viz ukázky:
Zvláště v sobotu navečer bývalo v kořalně živo a leckterý piják odcházel, ovšem mohl-li ještě chodit, bez krejcaru.
Nebylo vzácností, že se opilec válel na ulici a musel být odvezen domů na trakaři. Co zla natropila kořalka v rodinách! Opilec často zuřil, bil ženu a děti, rozbíjel nábytek. Když vystřízlivěl, litoval, sliboval, ale – v sobotu neodolal a smutné scény se opakovaly. Nešťastné ženy, nešťastné matky! Dřely do úmoru, aby uživily děti a muže opilce. Stal se v našem sousedství případ, že se opilec z opice neprobral a zůstal na dvoře ležeti mrtev. „Chytla v něm kořalka,“ usoudili sousedé... Štěstí, že opilství náleží dnes již minulostí ! (Z připravované knihy J. Horáka Rožďalovice na přelomu století).
Zdroj: http://docplayer.cz/3171065-Rozdalovicko-slovo-uvodem.html
Další ukázky v textu:
Lojzička nemoc a smrt stále přivolávala, ale ona jinde Stánek si vyvolila. Ke konci zimy zemřel na zápal plic Matulčin muž, a několik dní poté skonal starý Vytlačil. Hendryška byla podruhé vdovou. Matulka plakala, že se muž asi ve fabrikách udřel a otrávil, a prosila matku probůh, aby i ona své sirkářské náčiní, co jí ještě z fabriky zbylo, zahodila, aby se podruhé neštěstí nestalo. Vytlačil, ten ovšem svou vášní hrob si připravil; „chytla v něm kořalka“, jak lidé říkali.
Zdroj: NOVÁKOVÁ, Teréza. Kamenité stezky: výbor povídek z let 1883-1911. Hradec králové: Kruh, 1978. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:9e8d2580-0201-11e3-9439-005056825209
Oldřiška Nucová byla vdova. Její muž býval hlídačem v továrně, ale chytla v něm kořalka. Paní Nucová doufala, že se znovu provdá, ale ženiši vyskytovali se čím dále tím méně, takže se zdálo, že tento druh obratlovců přijde к vyhubení. Proto paní Nucová se oddala zbožnosti a zkysla.
Zdroj: POLÁČEK, Karel. Hlavní název: Soudničky. Praha: Nakladatelství Franze Kafky, 1999. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:aa2fb130-391b-11e4-8c14-5ef3fc9bb22f
Kořalka mohla chytnout i v zcela bezúhonném člověku, jakým byl Vavřinec Kozák v příběhu s názvem Proklouzl od Josefa Keprta. Stačila drobná narážka, podcenění, že není správný chlap a už to jelo, byla z toho vesnická rvačka s ublížením na zdraví a Vavřinec Kozák - hodný člověk - se octl v kriminále jako nebezpečný násilník. „Chytla v něm kořalka, to jinak není možné, říkalo se ve vesnici, takovej hodnej chlap.“ Dušoval se, že se kořalky už nedotkne, ale když ho propustili, dal si znovu stopečku a nezůstalo při jedné, porval se a šel do lapáku znovu. Když  mu končil další trest a pak opět další, rozhodlo se vedení věznice propustit Vavřince Kozáka ve čtvrtek, kdy měl hostinec zavírací den. Proklouzl.
Volně převyprávěno podle: Lidové noviny, Roč. 49, 20. 2. 1943, s. 1 – 2. http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/17722112
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.11.2017 20:17
Varel Polacek píše:
Pátek 03.05.2019 19:04
mozny vyklad je i smrt nasledkem akutni otravy alkoholem, viz jaroslav kratochvil - ozrala hantos vesnice
http://www.cesky-jazyk.cz/[…]/ozrala-hantos-vesnice.html
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu