Chvála plešatosti, Synesios z Kyrény
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych si přečetla spis řeckého filosofa Synesia Chvála plešatosti. Jsem z Brna. Jaké mám, prosím, možnosti se k tomuto textu dostat?
Děkuji
Odpověď
Vážená paní (...),
podle všeho tento spis do češtiny přeložen nebyl, nezmiňuje se o něm ani M. C. Putna v článku Reálná a symbolická topografie v díle Synesia z Kyrény, viz http://www.ics.cas.cz/upload/__files/LFtext133_Putna.pdf
V článku čerpá autor z francouzského překladu. Nakladatelství Herrmann & synové sice v roce 2010 na některých svých publikacích uváděli informaci, že chystají vydání tohoto spisu, ale evidentně k tomu nedošlo. Zeptat se můžete případně na herrmann@synove.cz.
Další Putnův článek věnovaný obecně chválám je pak dostupný zde: http://www.mcputna.cz/knihy/Chvaly-Diatriby-a-kazani-laudace-a-mystifikace-in-margine-1994-2001.0.html
Na internetu jsem našel dva anglické překlady:
http://www.livius.org/sources/content/synesius/synesius-eulogy-of-baldness/
https://www.roger-pearse.com/weblog/2018/09/22/a-new-translation-of-synesius-encomium-of-calvitius-from-anthony-alcock/
Přičemž ten druhý je novější.
Snad jsem Vám tímto alespoň trochu pomohl.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
Brno-město
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
19.12.2018 20:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu