chrudimští malíři
Text dotazu
Kteří malíři se narodili nebo žili v Chrudimi a který z nich byl významný?
Odpověď
Dobrý den,
mezi malíře, kteří se přímo narodili/zemřeli nebo působili v Chrudimi patří např.:
Václav Anderle (13.2.1814 v Litomyšli - 24.12.1849 v Chrudimi) - malíř, rytec, restaurátor kostelních obrazů. Mnoho z jeho pozůstalosti je v chrudimském muzeu.
Marie Burešová (9.7.1845 v Chrudimi - 14.4.1928 v Chrudimi) - nejstarší česká malířka - krajinářka, vdova po advokátu v Chrudimi Rudolf Linhart (29.3.1895 v Chrudimi) - malíř krajin. Vzdělával se ve Vídni v kursech na umělecké škole prof. Meiera a s jeho doporučením v letech 1915-1918 u profesora malířské akademie Mosera. Jeho práce byly vystaveny na četných výstavách.
Josef Mareš (1888 v Seči - 1938 v Chrudimi) - malíř - krajinář, který s přítelem J. Průchou studoval 1912 v Mnichově. Náměty v z okolí Chrudimi a Železných hor.
Ferdinand Pochobradský (19.1.1891 v Chrudimi - 29.11.1940 v Chrudimi) - akademický malíř, středoškolský profesor v Chrudimi, konzervátor a muzejní pracovník. Byl členem muzejní rady a místopředsedou Svazu čsl. muzeí v Praze. Samostatně vydal: Jan Žižka ve výtvarném umění, Stará Chrudim a Staré dovadlo v Chrudimi, věnoval velkou pozornost místním stavebním památkám. Vytvořil četné obrazy z Chrudimě i okolí, dekorativní návrhy /prapory), grafické listy a četné portréty.
Gustav Porpš (narozen 1888) - akademický malíř, náměty kreslí z Českomoravské vysočiny, veliké oblibě se těšily zvláště jeho zimní krajiny.
Jiří Stehno (29.4.1906 - 23.8.1988 v Chrudimi) - malíř a grafik v Chrudimi, hojně zpracovává témata z Chrudimi.
Mezi další výtvarné umělce lze zařadit např.
František Müller (4.2.1833 - 11.2.1917 v Chrudimi) - akademický malíř chrámových obrazů a portrétů, výzdoba kostelů v Chrudimi a okolí, portréty okresních starostů a purkmistrů, místních hodnostářů apod.  Více na http://www.knihovna-cr.cz/osobnosti-chrudimska/mueller-frantisek.
Josef Cereghetti (11.3.1722 v Chrudimi - 6.6.1799 v Chrudimi) - malíř církevních obrazů a podobizen, více na http://chrudimdnes.cz/historia-o-jednom-dobrem-cloveku-kterak-svuj-zivot-bidne-dokonal
Další umělci, mnohdy i zvučnějších jmen jako Antonín Slavíček či Antonín Chittussi nejsou přímo spjati s Chrudimí, ale motivem jejich obrazů se velmi často stávalo právě okolí Chrudimi a kraj Železných hor.
Pokud by Vás zajímali podrobnější informace o malířích, případně byste chtěl dohledat další, doporučujeme Vám např. tyto publikace o významných osobnostech Chrudimska:
* Slejška, Ivan. -z historie města Chrudimě. 1. vyd. Chrudim: Městský úřad Chrudim, 1998. 104 s. ISBN 80-238-3016-3.
* Kobetič, Pavel. Osobnosti Chrudimska: (500 osobností chrudimského okresu). 1. vyd. Chrudim: Okresní muzeum Chrudim, 2002. 282 s. Prameny; sv. 2. ISBN 80-902531-8-0.
* Nesejt, František, ed. Chrudimské inspirace: obrazy ze sbírek Regionálního muzea v Chrudimi. Chrudim: Regionální muzeum v Chrudimi, 2010. 148 s. ISBN 978-80-87078-07-5.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201011/contents/nkc20102128830_1.pdf
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2013 12:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu