chrliče na katedrále sv. Víta
Text dotazu
Jsou i v současnosti funkční chrliče na katedrále sv. Víta?
Odpověď
Dobrý den,
v dostupné literatuře se nám bohužel nepodařilo nalézt více informací, které by potvrzovaly či vyvracely funkčnost chrličů na katedrále sv. Víta. Pouze ve článku Péče o katedrálu  sv. Víta, Václava a Vojtěcha v letech 1994 - 2004 je zmínka, že v roce 2001 byla restaurována řada funkčních i dekorativních chrličů na jihozápadní věži.
* CHOTEBOR, Petr. Péče o katedrálu  sv. Víta, Václava a Vojtěcha v letech 1994-2004. Zprávy památkové pece. 2005, roc. 65, c. 5, s. 422-426.
* CHOTEBOR, Petr. Stručný přehled oprav katedrály sv. Víta za poslední čtvrtletí. Zprávy památkové péče. 1994, roc. 54, c. 9, s. 319-324.
Vnějšek katedrály je popsán např. v knize Umělecké památky Prahy nebo v monografii Katedrála sv. Víta na pražském hradě.
V Uměleckých památkách je na straně 82 uvedeno, že opěrný systém katedrály byl budován P. Parléřem současně s horní částí chóru a měl za úkol svést tlak kleneb prostřednictvím oblouků až k vnějším pilířům, postaveným mezi kaplemi. Kromě toho bylo také jeho úkolem odvádět vodu ze žlabů kolem střechy vysoké lodi k chrličům, zasazeným do čel nebo nároží říms vnějších mezikaplových pilířů. V sedlech nad opěrnými oblouky bývaly olovem vyplechované odpadní žlaby, jež prostupovaly pilíři až chrličům. Na místě nezůstal zachován žádný z původních chrličů. Podrobně jsou chrliče a jejich umístění popsány v knize Katedrála svatého Víta na pražském hradě v kapitolách věnovaných vnějšímu plášti katedrály.
* Umělecké památky Prahy. [4.dil]. Pražský hrad a Hradčany. Praha :Academia, 2000. 521 s. ISBN 80-200-0832-2.
* LIBAL, Dobroslav; ZAHRADNÍK, Pavel. Katedrála svatého Víta na Pražském hradě. Praha : Unicornis, 1999. 206 s. ISBN 80-901587-6-5.
Chrliče, respektive jejich opravy a případné náhrady původních prvků novými jsou zmiňovány v různých článcích o opravách katedrály. Články si můžete vyhledat v databázi ANL (https://aleph.nkp.cz/cze/anl). Do pole Předmět zadejte např. slova katedrála sv. Víta rekonstrukce
Pro přesné zodpovězení Vašeho dotazu bychom Vám doporučili obrátit se přímo na Odbor památkové péče Kanceláře Prezidenta republiky - https://www.hrad.cz/cs/prezident-cr/kancelar-prezidenta-republiky/organizacni-struktura#c16
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.12.2007 17:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu