chřipka
Text dotazu
Když ptáci mají chřipku - jak se léčí - sedí v hízdě ???
Odpověď
Dobrý den, " Influenzové (chřipkové) viry typu A jsou v živočišné říši a jmenovitě u ptáků značně rozšířené. Zatímco u volně žijících i exotických ptáků mají infekce až na ojedinělé výjimky převážně subklinický (mírný) charakter, u domácí drůbeže a běžců se mohou projevovat různě - od bezsymptomních infekcí přes mírná onemocnění horních cest dýchacích, pokles snášky různého stupně až po akutní generalizované onemocnění s vysokou mortalitou (úmrtností), označované jako fatální forma chřipky (dříve jako "klasický mor drůbeže")."
"Příznaky jsou značně variabilní a závisejí na věku, druhu a pohlaví hostitele, biologických vlastnostech viru, interkurentních (přidružených) infekcích a podmínkách prostředí.(...) V postiženém hejnu se pozoruje snížená aktivita a příjem krmiva, vyhublost, shlukování pod tepelnými zdroji, načepýřené peří, nevyrovnaný růst."
* JURAJDA, Vladimír. Nemoci drůbeže a ptactva : virové infekce. 1.vyd. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita, 2002. s.55, 59.
Jak vyplývá z textu kapitoly Chřipka ptáků v knize Nemoci drůbeže a ptactva, průběh chřipky u ptáků může být různý. Většinou však ptáci během nemoci zajišťují své základní životní potřeby, přičemž jejich aktivita může být více či méně oslabená.
Více informací o chřipce u ptáků můžete naleznete v:
* JURAJDA, Vladimír. Nemoci drůbeže a ptactva : virové infekce. 1.vyd. Brno : Veterinární a farmaceutická univerzita, 2002.
* JURAJDA, Vladimír. Kompendium chorob drůbeže a ptactva. Brno : Noviko, 2001.
* Wikipedie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pta%C4%8D%C3%AD_ch%C5%99ipka.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.10.2009 12:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu