Chlupy
Text dotazu
Dobrý den, zajímá mě růst lidského ochlupení. Chlup doroste do určité délky a pak dál
už neroste, např. u obočí, pánských nohou. Jak je tedy možné, že po oholení znovu rostou. Přeci to necítí, že byly oholeny, popřípadě se nevydá signál, že mají růst.
Jak to tedy je? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, nevím, zda na Vaši otázku dokážeme uspokojivě odpovědět. Zdroje, které jsme prohledávali, se přímo tímto konkrétním problémem nezabývají.
Růst vlasu (chlupu) probíhá u člověka ve vlnách, během života se mění, v seniu dochází k částečnému zániku vlasových folikulů. Na rozdíl od srsti zvířat je výměna vlasů či chloupků u člověka dynamický a souvislý proces, začínající již v době embryonálního vývoje. Vlasy po určitou dobu rostou, vypadávají a bývají nahrazeny další vlasovou generací. Tento cyklus probíhá ve třech fázích: anagenní (růstová), ve které se nachází 80-90% vlasů, katagenní (klidová) a telogenní (trvání vlasu - vlas již neroste). Délka jednotlivých fází je i v období plného zdraví rozdílná. Trvání je závislé na typu vlasového folikulu a stáří člověka. Vlas přirůstá denně asi 0, 2-3 mm. Životnost vlasů a chloupků je různě dlouhá, řasy a obočí vypadají asi za 100 dnů, vlasy na hlavě za 2-6 let, chloupky na těle za 4-9 let. Denní výpad kolísá, pohybuje se kolem 40-90 vlasů za 24 hodin.
V podkoží se vyskytuje minimálně trojnásobné množství vlasových kořenů, než je počet vyrostlých chloupků. Tak jako dochází k vlasové výměně, dochází i k výměně chloupků v ostatních lokalitách lidského těla. Některé chloupky právě vypadly, některé teprve prorůstají podkožím a některé jsou vyrostlé. Vlasy (chloupky) tudíž prochází různými vývojovými stádii.
Z výše uvedeného můžeme usuzovat, že pokud jsou chloupky (na nohou, rukou atd.), které dorůstají určité konstantní délky (dané vývojem člověka a jeho genetickou výbavou), oholeny, vyrůstají místo nich chloupky jiné, které se právě nacházejí v růstové fázi.
Doporučili bychom Vám obrátit se ještě např. na Národní lékařskou knihovnu (http://www.nlk.cz), která by Vám mohla spíše poskytnout fundovanou odpověď.
Použité zdroje:
Wollardová, Kathy. Jak? Vše, na co chcete znát odpověď. Praha: Fragment, 2005. ISBN 80-253-0141-9.
Ptáček, Michal. Lexikon zajímavých zbytečností. Praha: Albatros, 2006. ISBN 80-00-01675-3.
http://www.solen.cz/pdfs/med/2007/04/05.pdf
http://www.plasticka-chirurgie.info/zakroky/laserove-odstraneni-ochlupeni
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.01.2008 15:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu