Chléb se solí
Text dotazu
Dobrý den ,
potřebovala bych vědět jak správně se přivítává chlebem a solí .
Čekám návštěvu ze zámoří / - kamarád bude po 49 letech v Čechách /.
Potřebuji vědět - nabízí se celý pecen chleba ? nebo už nakrojený ?
Děkuji za pomoc .
Odpověď
Dobrý den,
chléb je nejdůležitější potravina všech kulturních národů, je symbolem základní stravy.
Zdroj: HEINZ-MOHR. Gerd. Lexikon symbolů. Obrazy a znaky křesťanského umění. Praha: Volvox Globator, 1999.
Podle staré tradice podat - nabídnout někomu chléb a sůl znamená přivítat někoho tradičně, prostě, přátelsky. Je to starý slovanský zvyk, viz odkaz na archiv Ptejte se knihovny níže. Chléb byl vždy víc než pouhým pokrmem - byl a zůstal symbolem bytí. Vítání chlebem a solí znamená, že nikdo nebude trpět hlady.
Zdroj: Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy slovesné. Praha: Academia, 1994.
Z knihy Babička od Boženy Němcové: "...kdo u mne nepřijme chléb a sůl, ten není hoden, abych mu židli podala."
Přesný popis toho, jak by měl vypadat přivítací "ceremoniál" chlebem a solí , jsme nenašli. Někde se píše, že podali chléb, našli jsme i, že podali jenom krajíc (skýva) chleba. Domníváme se ale, že by to asi nejspíš mělo vypadat nějak takto: na ošatce bochníček chleba, odkrojené a připravené z něj 1 - 2 krajíčky a slánka se solí. Kdyby totiž nebyl krajíc ukrojený, musel by být u toho ještě nůž a o tom se nikde nepíše a navíc ne každý je schopný ukrojit chleba bez položení na stůl nebo aby se neušpinil od pomoučené strany bochníku. Ani ulomit z celého pecna by nemuselo být jednoduché. Na obrázcích jsme většinou viděli hospodyni s chlebem a vedle ní mladší děvče se slánkou v ruce, ale jistě může být scénář jinak, slánka může ležet na podnese vedle chleba...
V Československé vlastivědě (Praha: Orbis, 1963 - .) na str. 529 se píše: "Když přišel do domu host, poctili ho podle starého slovanského zvyku nejprve chlebem a solí. Jestliže upadl kousek chleba na zem, zvedli jej a políbili."
"...natáhla k ní ruku s podnosem. Teprve teď jsem na něm uviděla krajíček chleba a slánku se solí. Pak už jsem slyšela její starý hlas, který zněl lahodněji než kdykoliv předtím: "Vítám tě Johanko, ať je každý tvůj krok v tomto domě šťastný, buď solí a chlebem pro nás všechny."
Z knihy ZELINOVÁ, Hana. Ďáblův čardáš. Praha: Československý spisovatel, 1974. S. 151.
Odkaz na dotaz PSK v uložišti (archivu) PSK, který se váže k Vašemu dotazu http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/vitani-chlebem-a-soli.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.09.2014 09:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu