CHKO a NP Libereckého kraje
Text dotazu
Dobrý den, mohli byste mi prosím doporučit nějakou vhodnou literaturu zabývající se CHKO a národními parky v Libereckém kraji, resp. v severních Čechách. Zajímaly by mě, jací zde žijí živočichové a rostliny, zejména ekologie těchto oblastí, čím jsou z ekologického či biologického hlediska tyto chráněné oblasti a národní parky specifické a zajímavé, popř. něco o geologii těchto oblastí atd... Velmi děkuji
Odpověď
Dobry den, zakladni informace o CHKO a NP na uzemi Libereckeho kraje, pripadne v dalsich oblastech severnich Cech ziskate napr. v nize uvedenych publikacich, vetsinu jsou zde i informace k flore, faune, geologii, geomorfologii techto uzemi:
* Narodni parky a chranene krajinne oblasti. Praha : Pro spolecnost Skanska CZ vyrobilo nakl. Olympia, 2006. 239 s. ISBN 80-7033-985-3. Seznam doporucene literatury.
* VOZENILEK, Vit a kol. Narodni parky a chranene krajinne oblasti Ceske republiky. Olomouc : Univerzita Palackeho, 2002. 156 s. ISBN 80-244-0468-0.
* Chranena uzemi CR. Sv. 1, Ustecko. Praha : Artedit, 1999. 350 s. ISBN 80-86064-37-9.  Seznam doporucene literatury.
* Chranena uzemi CR. Sv. III, Liberecko. Praha  : Agentura ochrany prirody a krajiny Ceske republiky ; mBrno : EkoCentrum, 2002. 331 s. ISBN 80-86064-43-3. Seznam doporucene literatury.
* STURSA, Jan. Klenoty ceske krajiny. Praha : Kartografie, 2007. 207 s. ISBN 978-80-7011-915-0.
* SEVCIK, Ladislav; HRDLICKA, J. Chranena uzemi Severoceskeho kraji. 1. dil. Usti nad Labem : Kraj. stredisko st. pamatkove pece a ochrany prirody, 1964. 27 s.
* FUTAK, J.; DOMIN, K. Bibliografia k flore ČSR do r. 1952. Bratislava: Vydavatelstvo Slovenskej Akademie vied, 1960. 88 s.
* Kubat, K; Skalicky, Vl. Dodatky k Bibliografii k flore ČSR do r. 1952. Priloha Severoceskou prirodou, Priloha 10, 1999. Litomerice. 136 s.
Dalsi udaje muzete nalezt na strankach jednotlivych oblasti, v Libereckem kraji patri mezi chranena uzemi:
* CHKO Luzicke hory - http://www.luzickehory.ochranaprirody.cz/
* CHKO Jizerske hory - http://www.jizerskehory.ochranaprirody.cz/
* CHKO Ceske stredohori - http://www.ceskestredohori.ochranaprirody.cz/
* CHKO Kokorinsko - http://www.kokorinsko.ochranaprirody.cz/
* CHKO Cesky raj - http://www.ceskyraj.ochranaprirody.cz/
* NP Krkonose - http://www.krnap.cz/
Prehled chranenych oblasti v podobe mapy (http://www.ochranaprirody.cz/?cmd=page&type=102) nebo databaze s vyhledavanim i podle kraju (http://drusop.nature.cz/) na svych strankach zverejnuje Agentura ochrany prirody a krajiny CR  (http://www.ochranaprirody.cz/).
V Elektronickem katalogu NK CR - bazi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) a v bazi ANL - Clanky v ceskych novinach, casopisech a sbornicich od roku 1991
(http://sigma.nkp.cz/cze/anl) si muzete vyhledat dalsi knihy (baze NKC) a clanky (baze ANL) k tematu. Dotaz lze zadat velmi obecne (napr. ochran? and prirod? and cesk?) nebo muzete vyhledavat literaturu jiz primo k jednotlivym chranenym lokalitam.
Pro nektere oblasti existuji i specializovane clankove bibliografie (baze ANL je pouze vseobecnou clankovou bibliografii):
* Geologicka bibliografie CR -
http://www.geology.cz/extranet/sluzby/infosluzby/knihovna
* Bibliographia botanica Cechica. Pruhonice : Botanicky ustav AV CR, [1967]-
* Bibliografie chranenych casti prirody v CR. Praha : Ces. ustav ochrany prirody - vysla pro obdobi 1964-1992
* Bibliografie chranenych casti prirody Severoceskeho kraje. Usti nad Labem : Kraj. stredisko st. pamatkove pece a ochrany prirody - vysla pro obdobi 1984-1985
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.03.2008 11:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu