-
To se mi líbí
-
Doporučit
Chtěla bych se zeptat na výskyt a výrobu glycerolu, lecitinu a polyglycerolpolyricinoleát. Účinek těchto aditivních látek.
Všechny tři látky fungují mimo jiné jako emulgátory (viz AZ-slovník: Emulgátory http://www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=92271), a jako takové mají přiděleny kódy E. (viz http://www.emulgatory.cz/).
E 422 - Glycerol vzniká jako vedlejší látka při výrobě mýdel, a také např. jako vedlejší produkt při alkoholovém kvašení (viz Velíšek: Chemie potravin 2). Také se vyrábí syntetickou cestou. Využití glycerolu je ve farmacii, dále k ošetření povrchu např. sýrů, sušeného ovoce, jako emulgátor při výrobě cukrovinek, pekařských i masných výrobků, také v alko- i v nealko-nápojích. Glycerol je látka, kterou tělo využívá jako energii. Látka je v malém množství považována za bezpečnou. Ve velkém množství může způsobit nevolnost, bolení hlavy a problémy diabetikům a lidem s nemocí ledvin a jater. V ČR je používání glycerolu povoleno v nezbytném množství s výjimkou dětské výživy.
E 322 - Lecitin (viz AZ-slovník: http://www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=92406 ) je přirozená součást mnoha potravin. Je to zdraví prospěšná látka, která snižuje hladinu nežádoucího LDL-cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL-cholesterolu, posiluje paměť a účastní se přeměny tuků na energii, zabraňuje ateroskleróze. Pro svoje vlastnosti se využívá jako antioxidant a emulgátor. Lecitin se využívá v pekařské a cukrárenské výrobě, při výrobě čokoládových pochoutek, olejů apod. Přírodním zdrojem mohou být ořechy, semena, sójové boby, vaječný žloutek, některé oleje. V ČR je povoleno přidávání lecitinu v nezbytném množství a v omezeném množství při výrobě dětské výživy.
E 476 – polyglycerolpolyricinoleát (viz Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Polyglycerol_polyricinoleate) má vlastnosti emulgátoru a vyrábí se z bobů skočce (z ricinového oleje). Lze jej využít v různých pomazánkách, čokoládových výrobcích, některých dezertech, zálivkách, pomazánkách, dressinzích apod. U této látky nebyly prokázány žádné nežádoucí účinky. V ČR je používání látky povoleno do vybraných potravin.
Používání těchto látek je regulováno nařízením 1333/2008/ES o aditivech
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2008R1333:20100720:CS:PDF.
Podle toho „emulgátory“ jsou látky, které umožňují vytvořit nebo uchovat v potravině stejnorodou směs dvou nebo více nemísitelných fází, například oleje a vody.
Zatím platí seznam aditiv a podmínky jejich využívání podle směrnice 95/2/ES (přílohy 2-5) http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1995L0002:20101112:CS:PDF
Zadání vašeho dotazu je velmi široké. Pokud máte zájem o objednání rešerše resp. studie na toto téma, zašlete objednávku http://www.nzpk.cz/resersni-sluzby/ s upřesněním požadavku (cena 200 resp. 500 Kč/hod).
Zemědělství
--
05.04.2013 08:19