Chemie a technologie potravin

Text dotazu

Chtěla bych se zeptat na složení inulínu, jeho význam ve výživě člověka, výskyt inulinu. Dále pak na chemické reakce inulinu se sacharidy, tuky a bílkoviny a chování inulinu v různých prostředích (kyselé, neutrální, zásadité).

Odpověď

Inulin je zásobní látka (podobně jako škrob), která se vyskytuje v řadě rostlin, nejvíce v cibulovinách, kořenu čekanky a artyčoku. Inulin se nejčastěji získává z kořene čekanky a používá ve formě jemného bílého prášku téměř bez chuti a bez zápachu.
Patří mezi tzv. nestravitelné oligosacharidy, tzn., že jeho konzumací se nedodává téměř žádná energie. Odolává agresivním žaludečním kyselinám i trávicích enzymům, a tak prochází trávicím ústrojím v podstatě nezměněn. Téměř se nevstřebává do krevního oběhu, a proto přímo nezasahuje do metabolických pochodů v těle. V nezměněné formě se dostává až do tlustého střeva, kde funguje jako zdroj živin (prebiotikum) pro příznivou (probiotickou) střevní bakteriální mikroflóru (bifidobakterie a laktobacily), která je schopna bránit pomnožení nežádoucích bakterií. Kromě toho ve spojení s vlákninou pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení, reguluje vyprazdňování a tlumí pocit hladu. Pomáhá předcházet infekčním průjmům. Inulin se tak nepřímo podílí na boji proti střevním zánětům i nádorovým onemocněním tračníku. Dostatečný příjem vede k úpravě konzistence i pravidelnosti stolice, tzn. je účinný i jako lék proti zácpě. Doporučená denní dávka není objektivně stanovena.
Inulin je vhodný zejména pro osoby s cukrovkou. Jeho zvýšený příjem upravuje hladinu cukru v krvi a snižuje vysoký krevní tlak. Bývá využíván jako složka tzv. funkčních potravin.
Výjimečně se může vyskytnout přecitlivělost na inulin, ale jedná se nanejvýš o mírné projevy zažívacích obtíží jako je nevolnost, nadýmání nebo průjem.
Další informace o inulinu nad rámec této odpovědi, např. průběh chemických reakcí, lze poskytnout v předem objednané přehledové studii, která bude ovšem zpoplatněna.

Obor

Zemědělství

Okres

--

Knihovna

Datum zadání dotazu

05.04.2013 08:17

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Kolik je 4+4 ?

Hledání v archivu