Chemické složení čediče z hory Říp
Text dotazu
Zajímalo by mě složení řípského čediče, procentuálně vyjádřené v chemickém vzorci nebo Segerově vzorci. Má sloužit jako složka keramické glazury.
Odpověď
Dobrý den,
chemické složení vzorků čediče z hory Říp vyjádřené v procentech obsahuje níže uvedený článek od Jaromíra Ulrycha a jeho spolupracovníků, článek je v angličtině a je volně dostupný na internetu. Žádné informace ohledně Segerova vzorce složení čediče jsme bohužel nenalezli.
* Ulrych, Jaromír et al. Geochemically anomalous olivine-poor nephelinite of Říp Hill, Czech Republic = Geochemicky anomální olivínem chudý nefelinit z Řípu. Journal of the Czech Geological Society, 1998, 43(4), s. 299-311. ISSN 1210-8197. Dostupné z: http://www.jgeosci.org/content/Ulrych_1998.pdf
Stručně o složení horniny Řípu pojednávají také následující články:
* Ulrych, Jaromír. Říp, bájná hora předků a soudobá geologie. Vesmír, 2000, 79(1), s. 33-36. ISSN 0042-4544. Dostupné také z: http://casopis.vesmir.cz/clanek/rip-bajna-hora-predku
* Šalanský, Karel. Magnetické měření v oblasti Řípu : 02-43 Litoměřice, 12-21 Kralupy nad Vltavou . Zprávy o geologických výzkumech v roce 2005, 2006, s. 142-147. ISSN 0514-8057. Dostupné z: http://www.geology.cz/zpravy/obsah/2005/zpravy-o-vyzkumech-2005-str-142-147.pdf
* Ulrych, Jaromír et al. Hora Říp: chemické a minerální složení (12-21 Kralupy nad Vltavou, 02-43 Litoměřice) = Říp Hill: chemical and mineral composition. Zprávy o geologických výzkumech v roce 1997, 1998, s. 106-107. ISSN 0514-8057.
Pokud by pro Vás tyto informace nebyly dostačující, můžete se obrátit také na Českou geologickou službu, která zodpovídá dotazy z oblasti geologie v rámci své služby Zeptejte se geologa - http://www.geology.cz/extranet/popularizace/zeptejte.
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
10.04.2015 10:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu