Chci znát původ příjmení Salich, Salichová
Text dotazu
Na přání mých přátel bych chtěla vysvětlit původ příjmení Salich. Zjistila jsem, že v republice je jich málo a nejvíc na Opavsku, odkud jsou
i mojí známí. V místě jejich bydliště je ještě jedna rodina stejného jména a nejsou příbuzní.
Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Příjmení: 'Salich', počet výskytů 37 v celé ČR z toho 22 na Opavsku.
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Salich/hustota/ [online]. [cit. 2019-09-21]  https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Salich/hustota/
Před několika staletími mělo slovo „solich“ v němčině specifický význam. Indo-německé slovo „sol“ znamenalo „bažina“ nebo „habaděj“ a po přidání koncového „ik“ („voda“) to znamenalo „špinavou vodu“ nebo „zakalenou vodu“.                                  Tato dvě slova byla součástí názvů mnoha měst, vesnic a okolních oblastí. V různých německých dialektech se „sol“ objevil jako „sal / sul / suel“ atd. V jiných jazykových oblastech by příjmení mohlo mít úplně jiný původ např. Chorvatské „SOLIC“       v chorvatštině znamená „SOL“ sůl. V Chorvatsku mají jména obvykle chorvatský konec „ic“. Pak by bylo toto jméno pravděpodobně germanizováno.
http://solich.org/etymologie_solich_pl.html [online]. [cit. 2019-09-21]. Dostupné z: http://solich.org/etymologie_solich_pl.html
Použité zdroje
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Salich/hustota/ [online]. [cit. 2019-09-21]
http://solich.org/etymologie_solich_pl.html [online]. [cit. 2019-09-21]
Obor
Sociologie
Okres
Ostrava-město
Knihovna
Knihovna města Ostravy
Datum zadání dotazu
17.09.2019 19:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu