Charitativní činnost
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o doporučení literatury, popřípadě i periodik, vhodných k bakalářské práci, a to na téma charitativní činnost (zejména z pohledu religionistiky). Prosím o tituly, které budou odpovídat tomuto heslu všeobecně, pokud můžeme, prosím i o materiály vztahující se k Ústeckému kraji, zvláště co se týče charity přímo v Ústí nad Labem.
Předem Vám velice děkuji za čas, který věnujete odpovědi mé žádosti.
Odpověď
Odpověď na Vaši otázku zpracovala kolegyně z knihovny filosofie a religionistiky FF UK ve spolupráci s pracovníky Ústavu filosofie a religionistiky (UFaR).
Dobrý den, velmi se omlouváme, že se nám podařilo sestavit jen fragmentární odpověď.
Knihovna Ústavu filosofie a religionistiky bohužel literaturou specializovanou na téma charitativní činnosti z pohledu religionistiky nedisponuje. Pokud jde o religionistický přístup, mohly by Vám však z obecnějšího hlediska pomoci níže uvedené publikace (informace o umístění titulů v jednotlivých knihovnách UK naleznete v Centrálním katalogu UK, https://ckis.cuni.cz/):
MARKHAM, Ian S. Do morals matter?: a guide to contemporary religious ethics. Malden: Blackwell, 2007. ISBN 1-4051-5377-6. (Obsah: http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip068/2006004751.html) . ---Knihovna ÚFaR FF UK
• SCHWEIKER, William. The Blackwell companion to religious ethics. Malden, Mass.: Blackwell, 2008. Blackwell companions ro religion. ISBN 978-1-4051-7758-0
• Knihovna ÚFaR FF UK
• CHILTON, Bruce D. a Jacob NEUSNER. Judaism, christianity, islam, hinduism, and buddhism on the ethics of family life: what do we owe one another ?. Belmont: Wadsworth, 2000. Comparing religious traditions. ISBN 0-534-53055-9.
• Knihovna ETF UK
• ONDRAČKA, Lubomír, Luboš KROPÁČEK, Tomáš HALÍK, Milan LYČKA a Marek ZEMÁNEK. Smrt a umírání v náboženských tradicích současnosti. V Praze: Cesta domů, 2010. ISBN 978-80-904516-3-6. (Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201106/contents/nkc20112166278_1.pdf) Na první pohled se může zdát, že kniha nesouvisí s tématem charitativní činnosti, ale vzešla z přednáškového cyklu uspořádaného Cestou domů (https://www.cestadomu.cz/) a jak je patrné z anotace uvedené zde: http://www.kosmas.cz/knihy/209331/smrt-a-umirani-v-nabozenskych-tradicich-soucasnosti, s péčí o druhé jednoznačně souvisí. Téma smrti a umírání v křesťanství, islámu, buddhismu, hinduismu a židovství zde představují naši přední religionisté, kteří působí buď na Filozofické fakultě UK, nebo přímo na Ústavu filosofie a religionistiky FF UK.
• Knihovna ÚFaR FF UK, Knihovna Jana Palacha, knihovny ETF, HTF, KTF…
Další publikace, které jsme dohledali, se dané problematice věnují spíše s teologického pohledu a jejich relevantnost proto nejsme s to zodpovědně posoudit.
MESSINA, Rosario. Dějiny charitativní činnosti (italského originálu přeložila Terezie Brichtová). Karmelitánské nakladatelství, 2005. ISBN 80-7192-859-3 – knihovny ETF, HTF, KTF, Jinonice
• ARNOLD, William V. Introduction to pastoral care. Philadelphia: Westminster Press, c1982. ISBN 0-664-24400-9 – knihovny ETF, HTF
• HNÍK, František. The philanthropic motive in Christianity : an analysis of the relations between theology and social . Oxford: B. Blackwell, 1938. – Historický kabinet FF UK, HTF (vizte i další díla Františka M. Hníka)
• CAMPBELL, Alastair V. A dictionary of pastoral care. London: SPCK, 1987. ISBN 0-281-04239-X. – ETF, HTF
Na závěr připojujeme odkazy na dvě periodika, která by Vám mohla být k užitku.
• Charitas et Veritas (http://www.caritasetveritas.cz/)
• Journal of Religizs Ethics (http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/(ISSN)1467-9795), který odebírá ETF
Doufáme, že Vám některý z výše uvedených odkazů bude ku prospěchu a přejeme mnoho zdaru a úspěchu nejen při psaní závěrečné práce.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
09.03.2017 16:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu