cestovní ruch v ČR
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych nejakou dostupnou knihu ve ktere je rozepsana historie cestovniho ruchu v ČR....a pokud by se nasla tato kniha, tak ve kterych knihovnach je dostupna. dekuji
Odpověď
Dobry den, bohuzel se nam ve fondu NK CR nepodarilo nalezt publikace nebo clanky, ktera by se zabyvaly primo historii cestovniho ruchu v Ceske republice,  tj. od roku 1993. Velke mnozstvi clanku o cestovnim ruchu je mozne vyhledat v databazi ANL - Clanky v ceskych novinách, casopisech a sbornicich od roku 1991 (http://sigma.nkp.cz/cze/anl, do pole Predmet staci zadat napr. cestovni ruch), nicmene jsme mezi nimi neobjevili zadne clanky hodnoticiho nebo prehledoveho charakteru. Pro ziskani prehledu o vyvoji cestovniho ruchu v CR pravdepodobne budete muset vyuzit ruzne statistiky, ktere vydava napr. Cesky statisticky urad nebo jsou dostupne na strankach Ministerstva pro mistni rozvoj. Dilci informace pro jednotliva obdobi nebo oblasti mohou byt obsazeny v novinovych a casopiseckych clancich (baze ANL - http://sigma.nkp.cz/cze/anl). V novejsich publikacich o cestovnim ruchu v CR jsou casto zminovany prace Vaclava Lednickeho z Vysoke skoly banske (http://www.ekf.vsb.cz/oblasti/mapy-a-kontakty/zamestnanci-a-pedagogove?kod=3&p=bGVkMzAgICAgIA==), snad by Vám doc. Lednicky mohl vice poradit.
Z Elektronickeho katalogu NK CR - baze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) jsme vybrali i nekolik knih  o cestovnim ruchu v Ceskoslovensku, dalsi dokumenty na toto tema je samozrejme mozne vyhledat v bazi NKC. Pomerne velke mnozstvi clanku a stati k historii cestovani v ceskych zemich jsme nalezli Bibliografickych databazich Historickeho ustavu AV CR
(http://biblio.hiu.cas.cz/index.php).   Podrobne je popsana i historie organizovane turistiky v Cechach, citace nekterych publikaci k temto tematum naleznete nize.
turistika
-------------
* KORANDA, Vitezslav. Dejiny turistiky na Staromestsku. Usti nad Orlici :
OFTIS, 2004. 168 s. ISBN 80-86042-96-0.
* Zdravi dosli ! : z historie Klubu ceskych turistu a jeho odboru v Usti nad Orlici. Usti nad Orlici : Mestske muzeum, 1998. 32 s.
- s. 11-15 kapitola Klub ceskoslovenskych turistu v letech 1948-1989
* 110 let Klubu ceskych turistu v Beroune : 1889-1999 : rikali nam "slapacka republika". Beroun : TJ  Lokomotiva Beroun, 1999. 43 s. ISBN 80-238-4991-3.
- s. 7-13 kapitola KCT a ceska telovychova (1888-1948)
* Ceskoslovenska turistika. Praha : Olympia, 1988.148 s.
- s 7-48 kapitoly z historie
* DVORAK, Jiri. Vyvoj ceskoslovenske turistiky od roku 1945. Praha :
Sportpropag, 1988. 147 s.
cestovni ruch - Ceskoslovensko
--------------------------------------------------
* FRANKE, Antonin a kol. Rukovet cestovniho ruchu. 2. vyd. Praha : Merkur, 1984. 421 s.
- informace v textu kapitoly Rozvoj socialisticke spolecnosti v CSSR, zakladni vychodisko pro rozvoj cs.  cestovniho ruchu
* 30 let rozvoje ceskoslovenskeho cestovniho ruchu. [Praha] : Vladni vybor pro cestovni ruch CSR, 1978. 33  s.
* SMID, Jaroslav. Cestovni ruch v CSSR. Praha : Prazska informacni sluzba, 1976. 37 s.
* Rajonizace cestovniho ruchu. Praha : Merkur, 1985. 166 s.
cestovni ruch - CR - statistika
-------------------------------------------
* Cestovni ruch 2000-2004 = Tourism 2000-2004. Praha : Cesky statisticky urad, 2005. 86 s. ISBN 80-250-1152-6.
* Cestovni ruch 1997-2000 = Tourism 1997-2000. Praha : Cesky statisticky urad, 2002. 35 s. ISBN 80-7223-695-4.
* Satelitni ucet cestovniho ruchu Ceske republiky 2003-2005 = Tourism Satellite Account Czech Republic 2003-2005. Praha : Cesky statisticky urad, 2006. 57 s. ISBN 80-250-1312-X.
* Rocenka cestovniho ruchu, ubytovani a pohostinstvi  Ceske republiky = Yearbook of tourism, accommodation and catering. Praha : mag Consulting,
2001- .
* Cestovni ruch v hl.m.Praze 2000 az 2005, situace z pohledu statistickych udaju.  Praha : Cesky statisticky urad, 2006. 47 s. ISBN 80-250-1361-8.
* Ministerstvo pro mistni rozvoj  - statistiky 1993-2006
http://www.mmr.cz/index.php?show=001027005
* Staisticky urad: http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/cestovni_ruch
cestovni ruch - CR
---------------------------
* Atlas cestovniho ruchu Ceske republiky. Praha : Ministerstvo pro mistni rozvoj  CR, 2006. 157 s.  ISBN 80-239-7256-1.
* Geografie, cestovni ruch a rekreace. Olomouc : Univerzita Palackeho, 2005.
202 s. ISBN 80-244-1221-7.
- s. 65-74 Navrh nove rajonizace cestovniho ruchu Ceske republiky, s.
85-92 Navstevnost pamatkovych objektu v CR - vyvojove tendence po roce 1989
* Vyuziti technickych pamatek v ceskem cestovnim ruchu. Ostrava : Vaclav Lednicky, 2004. 126 s. ISBN 80-248-0611-8.
- s. 18-23 Historicky vyvoj cestoviho ruchu (obecne pojate, doporucena
literatura)
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.12.2007 16:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu