cestovní ruch
Text dotazu
Dobrý den, měla bych takový dotaz nikde na internetu nemůžu najít definice rekreačního střediska, rekreační obce, lázeňského místa, městského střediska a chatové oblati, týká se to objektu cestovního. Přesněji Objekt cestovního ruchu z hlediska funkcí. Můžete mi doporučit nějaké webové stránky,kde to najdu nebo aspoň nějakou definici napsat, mockrát děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pro zjištění informací k Vašemu dotazu Vám vřele doporučuji knihu PÁSKOVÁ, Martina; ZELENKA, Josef. Výkladový slovník cestovního ruchu. [Praha] :
Ministerstvo pro místní rozvoj, 2002. 448 s. ISBN 80-239-0152-4.
Zde naleznete výklady různých pojmů vztahujících se k cestovnímu ruchu, mezi nimi také rekreační středisko, lázeňské místo, chatová oblast a další pojmy z Vašeho dotazu.
Ukázkou Vám uvádíme definice některých z nich:
* Rekreační středisko (ang. holiday activities resort, leisure activities
resort) = místo (území, z toho vyplývá i možné vztáhnutí na pojem rekreační
obec) vybavené pro rekreaci, často specializované na určitý typ rekreace (sportovní, letní  u vody, zimní, atd.).
* Lázeňské místo (angl. spa resort, health resort) = území, kde jsou nebo mají být zřízeny přírodní léčebné lázně, prohlásí vláda ČR na návrh ministra zdravotnictví za lázeňské místo. Pro lázeňská místa se vydávají lázeňské statuty, v nichž se blíže vymezí rozsah lázeňského území a stanoví se v něm i potřebná ochranná opatření.
* Chatová osada (angl. recreation camp) = 1. ubytovací zařízení pro přechodné ubytování hostů výhradně v ubytovacích objektech (zpravidla v chatách, bungalovech, srubech) provozovatele na vymezeném území.  2.
lokalita s koncentrovaným výskytem chat, rekreačních  domků , příp.
zahradních domků.
Nejsou zde některá Vámi uvedená hesla, např. městské středisko, ale naleznete zde vhodný ekvivalent, máte-li na mysli pojem ve smyslu městské historické jádro nebo turistické informační centrum.
Využít můžete dále také např. publikace:
* ČECH, Jiří. Malá encyklopedie cestovního ruchu : vybrané pojmy v češtině a angličtině, definice, zkratky. 1. vyd.. Praha : Idea servis, 1998. 130 s.
ISBN 80-85970-19-8.
* MEDLIK, S. Dictionary of travel, tourism and hospitality. 3rd ed.. Oxford
: Butterworth-Heinemann, c2003. ix, 273 s. ISBN 0-7506-5650-6.
Všechny publikace jsou dostupné v Národní Knihovně ČR, jejich záznam naleznete v online katalogu knihovny (NKC) na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ . Máte-li zájem zjistit dostupnost knih i v ostatních českých knihovnách, využijte Souborný katalog ČR (SKC ČR), který se nachází na téže webové adrese.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.04.2009 12:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu