Cestovní kancelář - definice
Text dotazu
Kde najdu informace o cestovní kanceláři
a byly byste tak hodní a napsali mi definici podle výkladového slovníku?
Odpověď
Cestovní kancelář je základní provozní jednotkou (subjektem) cestovního
ruchu, jejímž hlavním předmětem činnosti je zprostředkování, organizování a
zabezpečování služeb souvisejících s cestovním ruchem. Produktem CK je
služba, která byla vytvořena na základě identifikace přání a potřeb
zákazníků. Tyto služby rozdělujeme na základní a doplňkové. Mezi hlavní
služby zprostředkované cestovními kancelářemi patří ubytování, stravování a
doprava.
In.: Malá encyklopedie cestovního ruchu
Cestovní kanceláře jsou buď soukromé (výdělečné), neb oficiální; jejich
úkolem je sloužit cestujícímu obecenstvu poskytováním informací, potřebných
pro cestovní rozvrh a rozpočet. Většinou se k tomu připojují i služby
další, jako prodej jízdenek, obstarávání pasů nebo vis, proclívání
zavazadel, reservování pokojů v hotelích, výměna peněz a pod.  C.k. též
organisují společ. cesty neb výlety, mnohdy i se stravováním a ubytováním
účastníků a dodávají pro ně vlast. průvodce, mnohdy i vlastní vozidla
(lodi, autocary)
In: Ottův slovník naučný nové doby. Dodatky k Velikému Ottovu slovníku
naučnému. Dílu prvého svazek druhý. Praha, Nakladatelství J.Otto sro. 1931
Literatura:
Malá, Vlasta: Základy cestovního ruchu. Praha, Vysoká škola ekonomická
2002.
Malá, Vlasta: Cestovní ruch (vybrané kapitoly). Praha, Vysoká škola
ekonomická 1999.
Malá, Vlasta: Cestovní ruch a Evropská unie: vybrané kapitoly. Praha,
Vysoká škola ekonomická 2000.
Hladká, Jitka: Technika cestovního ruchu. Praha, Grada 1997.
Indrová, Jarmila: Cestovní ruch I. Praha, Oeconomica 2004.
Rambousek, Jan: Cestovní kanceláře a daně: zákony související s daňovou
problematikou v podnikání cestovních kanceláří, agentur a v mezinárodní
přepravě. Praha, ASPI 2003.
Zákon č. 214/2006 Sb., který novelizuje zákon č. 159/1999 Sb., o některých
podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu
Výkladový slovník cestovního ruchu. Praha, Ministerstvo pro místní rozvoj
2002.
Čech, Jiří: Malá encyklopedie cestovního ruchu. Vybrané pojmy v češtině a
angličtině, definice, zkratky. Praha, Idea servis 1998.
Jafari, Jafar: Encyklopedia of Tourism. London, Routledge 2000.
Hesková, Marie:  Cestovní ruch pro vyšší odborné a vysoké školy. Praha,
Fortuna 2006.
Internetové odkazy:
www.czechtourism.cz
www.world-tourism.org
www.cot.cz
http://klikni.idnes.cz/clanky.asp?f=p&slovo=cestovní%20kancelář
www.wttc.org
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
11.01.2010 11:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu