Cestopisy
Text dotazu
Dobrý den. Prosím o radu a pomoc při řešení
diplomové práce na pedagogické fakultě na téma "Cestopis jako praktická
pomůcka ve výuce regionálního zeměpisu na 2. stupni ZŠ (na příkladu výuky
Jihozápadní Asie)."
Mám zde kapitolu, ktera se tyka cestopisu. Melo by tam byt neco na tema:
vývoj cestopisné literatury, její funkce a hlavne možnosti vyuziti cestopisu
v pedagogicke praxi. Prosím, můžete mi poradit s bibliografií.
Předem velmi děkuji za ochotu.
Odpověď
Dobrý den,
tematikou dějin a vývoje cestopisné literatury se zabývají níže uvedené dokumenty, monografie jsme nalezli v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ), články v bibliografické databázi ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl ):
* BOROVIČKA, Michael. Velké dějiny zemí Koruny české. Tematická řada. Cestovatelství. Praha; Litomyšl : Paseka, 2010. 757 s., [8] s. barev. obr. příl. : il. (některé barev.), mapy, portréty, faksim. ; 22 cm. ISBN 978-80-7432-000-2 (soubor : váz.). ISBN 978-80-7432-033-0 (váz.).
* cestovatelé -- Česko * dějiny cestování -- Česko * cestopisy -- Česko * cestopisy -- dějiny * monografie
* PARSONS, Nicholas. Worth the detour : a history of the guidebook. Stroud: Sutton, 2007. xxii, 378 s., [16] s. obr. příl. : il., mapy ; 24 cm. ISBN 978-0-7509-4393-2 (váz.).
* cestopisy -- dějiny * turistické průvodce -- dějiny * dějiny cestování * dějiny cestovního ruchu
* FAKTOROVÁ, Veronika. Mezi imaginací a poznáním: proměny cestopisu v dějinách literatury. Téma: Proměny cestopisu v dějinách literatury. In: Host. ISSN 1211-9938. Roč. 24, č. 6 (2008), s. 74-76.
* LENDEROVÁ, Milena. Z Francie do srdce Evropy: příspěvek k dějinám cestovních zpráv 18. Století. In: Český časopis historický. ISSN 0862-6111. Roč. 99, č. 2 (2001), s. 253-278.
Žádné dokumenty pojednávající o funkcích cestopisu a možnostech jeho využití při výuce jsme však bohužel nenalezli, pro vyhledávání jsme použili i odborné databáze Ústavu pro českou literaturu AV ČR (https://ucl.cas.cz/) nebo katalog Národní pedagogické knihovny Komenského (https://www.npmk.cz/knihovna).
Doporučovali bychom obrátit se právě na Národní pedagogickou knihovnu Komenského, která Vám v tomto směru asi dokáže poradit nejlépe.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.05.2011 07:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu