Čeští zajatci v Rusku, 1. světová válka
Text dotazu
Dobrý den,
při pátrání po osudech mého dědy Josefa Hlavy ve Velké válce jsem narazil na jeho jméno v seznamu zajatých, podle pracovníků Signum belli nejspíše na východní frontě v r.1915. Nastoupil do IR 74, nikoliv z mobilizace ale přímo z prezenční služby (nar. 1892), domovská obec Benešov u Semil. O svém zajetí nikdy nemluvil, ani on, ani můj otec, jeho syn. Podle záznamu by byl zajat až do Brestlitevského míru, poté ještě sloužil na italské frontě, o čemž mluvil. V seznamu zajatých je uvedeno bydliště Bozkov (51213), tehdy Boskov. Ale děda se do Bozkova přiženil až po válce a do té doby zde žádný Hlava nežil. Tato nesrovnalost ve mně vyvolává jisté pochyby, vysvětlení by bylo, že záznam o zajetí byl vyhotoven až později, což ale vylučuje ta skutečnost, že seznamy zajatých byly zprostředkovávány Červeným křížem. Můžete mě navést na zdroje, kde bych dědovo putování Velkou válkou mohl dopátrat?
Za jakoukoliv informaci děkuji a jsem s pozdravem
Odpověď
Vážený pane (...),
důležité bude nejdříve identifikovat, zda se u nalezeného záznamu jedná skutečně o Vašeho předka nebo pouze o shodu jména a roku narození. Oproti tomu co píšete, v Boz(s)kově skutečně několik osob se jménem Hlava minimálně v druhé polovině 19. století žilo. Viz rejstřík k matrikám narozených dostupný zde - https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu/eb025fc1-7234-469a-a2d8-0a81f1c4207f/dao/eb025fc1-7234-469a-a2d8-0a81f1c4207f/file/45e41058-83f5-40a5-8613-b35ebe688dbf . Domovská příslušnost se zpravidla dědila po otci a dotyčný ji měl do té doby, než nesplnil podmínky udělení domovského práva v jiné obci, do které se případně přestěhoval (např. obecním úřadem při delším stálém pobytu v místě, získáním úředního postu v místě atd.). Tudíž to v praxi znamenalo, že konkrétní obec měly jako domovskou často i osoby, které v ní nikdy nežily, ale narodil se tam např. jejich otec.
Jak uvádíte, je nemožné, aby v Seznamech ztrát (předpokládám že jde o tento záznam - https://des.genealogy.net/search/show/17624426) bylo u někoho zapsáno domovské právo do Bozkova, když ho nabyl až po válce. Buď měl tedy Váš dědeček nějaké mužské předky z Bozkova, nebo se jedná o jinou osobu. To byste měl zjistit z matričních záznamů. Pokud se nejedná o Vašeho předka, jsou Vaše možnosti v dopátrání jeho válečné cesty dosti omezené. Kmenový list bude mít s ohledem na rok narození na 99% skartovaný (viz https://www.vuapraha.cz/wp-content/uploads/2022/04/Zakladni-pokyny-pro-vyhledavani-udaju-ve-VHA.pdf) a jiného Josefa Hlavu nar. 1892 jsem v dostupných digitálních záznamech (o nich blíže viz video z našeho workshopu - https://youtu.be/u-_NMCJwTuw?si=mhKplzFffCh04IP1) nenalezl. Teoretickou nadějí by mohlo být dotázat se na archiv v Semilech, zda nemají dochované ve fondu Okresního úřadu Semily knihy odvodem povinných (Stellungsliste) roč. nar. 1892 nebo jinou evidenci společné armády či zeměbrany (opět ročník 1892) - zde by se mohly nacházet v záznamu Josefa Hlavy nějaké informace (zda knihy existují, se dá zjistit z inventáře - http://vademecum.soalitomerice.cz/vademecum/permalink?xid=4ffbbe51-35fc-4b30-8864-1a055e7fb657 který nemají online zpřístupněný). Dále bych se podíval ve stejném archivu do místní školní či jiné kroniky (asi Benešova u Semil, pokud tam před válkou bydlel), zda tam není něco o účastnících války z dané obce (záleželo ale téměř výhradně na osobě kronikáře, kolik informací se snažil získat).
Použité zdroje
Státní oblastní archiv v Hradci Králové; Sbírka matrik Východočeského kraje (NAD 190); sign. 5692 (poř.č. 460); ukl. j. 427; index N, farnost (Bítouchov, Bohuňovsko, Bozkov, Jesenný, Příkrý, Roztoky u Semil, Spálov, Trojánky, Úzká Údolí)
Verlustlisten Österreich-Ungarn 1. WK, page 383_20: Hlava Josef (Mannschaft). Online. VEREIN FÜR COMPUTERGENEALOGIE. Data Entry System (DES). 2024. Dostupné z: https://des.genealogy.net/search/show/17624426. [cit. 2024-03-25].
Orts-Repertorium für das Königreich Böhmen: im Auftrage der k.k. Statthalterei auf Grund amtlicher Daten zusammengestellt. Prag: Statthalterei-Buchdruckerei, 1913. Dostupné také z: https://digitalnistudovna.a[…]98f4-4f67-817b-485d26bc8534
Okresní úřad Semily. Online. STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV V LITOMĚŘICÍCH. Archivní Vademecum. 2024. Dostupné z: http://vademecum.soalitomer[…]5fc-4b30-8864-1a055e7fb657. [cit. 2024-03-25].
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
21.03.2024 15:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu