český znak, dvouocasý lev
Text dotazu
Dodrý den, chtel bych se zeptat, z jakého důvodu je na českém znaku dvouocasý lev? Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobry den, druhy ocas byl ke lvu ve znaku pridan pravdepodobne jako odmena za pomoc v boji proti Sasum, blizsi vysvetleni jsme prevzali z publikace LOUDA, Jiri. Kralovstvi ceske : erby a rodokmeny vladnoucich rodu ... Havirov : Petr P.
Pavlik, 1996. s. 22-23. ISBN 80-85574-09-8.
... Podle 48.kapitoly Dalimilovy kroniky si Vratislav II. (1061-1092) za pomoc cisari proti Milan polepsil znak z cerneho orla na jednoocaseho bileho lva. Pravdepodobne jde o zamenu panovniku. Vratislav II. pomohl cisari Jindrichu IV. na jeho vyprave do Rima (za coz dostal kralovsky titul), kdezto pri dobyvani Milana pomahal cisari Bedrichu I.Barbarossovi az Vladislav II. bezmala o 100 let pozdeji. Vzhledem k tomu, ze Vratislav II. vladl jeste v dobe predheraldicke, je zjevne, ze Dalimil se dopustil zameny a ze lva mohl dostat Vladislav II. roku 1158 spolu s kralovskou korunou....
.... Datovani lva do vlady Vladislava II. (jako krale Prvniho) je naproti tomu velmi pravdepodobne, ponevadz tento kral se zucastnil 2. krizove vypravy a poznal tehdy prave zacinajici heraldicke zvyklosti. Je mozne, ze se na dvore byzantskeho cisare Manuela I. Komnena seznamil se znamenim lva. O tom, kdy doslo k charakteristickemu , i kdyz v Evrope nikoliv neobvyklemu rozdvojeni ocasu, se zminuje jeden rukopis v knihovne oseckeho klastera z roku 1204 a slo o odmenu, tentokrat za pomoc krale Premysla Otakara I. cisari proti Sasum. Bezpecny doklad vsak mame az z peceti mladeho Premysla Otakara II. z dob vlady jeho otce. Presto by bylo nemistne odmitat zcela tvrzeni kronik, ponevadz po oprave zjevne zameny Vratislav - Vladislav zcela odpovida tehdejsim moznostem....
Podrobnejsi informace o ceskem znaku muzete nalezt i na internetu - http://wtd.vlada.cz/scripts/detail.php?id=512, http://www.mvcr.cz/2003/aktualit/2005/znak0704_info.html nebo v knize PETRAN, Josef. Cesky znak : strucny nastin jeho vzniku a historickeho vyvoje. Praha : Ministerstvo kultury CSR, 1970. 66 s.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.02.2008 10:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu