Český výraz pro rushlight.
Text dotazu
Dobrý den,
je pro "rushlight" v češtině nějaký výraz?
Jde o něco mezi loučí a svíčkou. Je to dřeň rostliny z čeledi sítinovité napuštěná v tuku a byl to oblíbený zdroj světla mezi chudšími vrstvami na Britských ostrovech.
http://www.victorianweb.org/technology/domestic/1.html
Odpověď
Dobrý den,
k českému výrazu pro originální pojmenování "rushlight" se nám podařilo zjistit následující informace:
Rushlight = rush candle = svíčka (vyrobená namočením rákosové duše do loje) (Velký anglicko český slovník, III. N-S, 1992)
Rush = sítina, rákos (tedy lze analogicky odvodit, že se jedná o svíci/světlo z rákosu/sítiny, resp. rákosové/sítinové světlo/svícen) (Anglický výkladový slovník s českými ekvivalenty, 1991)
Rush/-light = krejcarová svíčka, blikavé světélko (Anglicko-český slovník, 1970)
Více se nám bohužel nepodařilo dohledat, slovo rushlight je v ostatních případech opsáno a nikoli konkrétně pojmenováno. Domníváme se tedy, že konkrétní a vžité pojmenování snad ani neexistuje a uvedené názvy jsou spíše obecnějšího charakteru, vystihující podstavu svítidla. Pro zpřesnění by však bylo dobré kontaktovat spíše odborníky na anglický jazyk, překladatele apod.
Snad Vám náš výklad alespoň trochu pomohl.
Použité zdroje
HAIS, Karel et al. Velký anglicko-český slovník = English-Czech Dictionary. 2., opr. vyd. Praha: Academia, 1991-1993. 4 sv. ISBN 80-200-0064-X.
Password: anglický výkladový slovník s českými ekvivalenty. Překlad Jaroslav Vácha. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1991. 664 s. ISBN 80-204-0288-8.
OSIČKA, Antonín a POLDAUF, Ivan. Anglicko-český slovník: s dodatky. 4., opr. a rozš. vyd. Praha: Academia, 1970. 636 s., [2] s. obr. příl.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.06.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu