Český reklamní plakát 20. let 20. století
Text dotazu
Dobrý den, kde je možné dohledat ukázky českých reklamních plakátů 20. let 20. století a jejich autory/ reklamní agentury, které je vytvářely?
Moc děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
"Mysli to vždy dobře se zákazníkem!" - to je podle prvorepublikového propagátora reklamy Josefa Slabého alias Jiřího Solara pro obchodníka zásada číslo jedna.
Plakát je tradičním tištěným propagačním prostředkem. Dá se přiřadit i do venkovních reklamních prostředků, které patří k nejstarším komunikačním médiím vůbec, neboť jsou známa již ze starověku, např. prostřednictvím do kamene vytesaných anoncí na divadlo nebo malovaných nápisů zvoucích do arény.
Bohužel velké množství reklamních plakátů věkem nebo nevhodným zacházením zaniklo a nedochovalo se do dnešní doby. Ty, co se dochovaly, mají značnou sbírkovou cenu. Meziválečné Československo poznalo mnoho talentovaných výtvarníků, kteří se prosadili jako tvůrci reklamních plakátů. Např. pro firmu Baťa, Otta, ČKD i menší podniky tvořil Leo Heilbrunn. Proslavila ho především reklamní kampaň na francovku Alpa.
Několik ukázek reklamních plakátů můžete najít v následujících publikacích:
KOBIELA, Roman. Reklama: 200 tipů, které musíte znát. Brno: Computer Press, 2009.
ŠMIDRKAL, Pavel. Kolovrz. Starý reklamní plakát. Pelhřimov: Nová tiskárna, 2014.
ŠTEMBERA, Petr.  To Praha ještě neviděla. Pražský zábavní plakát 1900-1930. Praha: Obecní dům, 2005.
Ve fondu Národní knihovny ČR, Národní konzervační fond (NKF) v Hostivaři, je také sbírka Grafické dokumenty (patří sem fotografie, pohlednice, plakáty apod.) Bohužel se mi zatím nepodařilo zjistit, zda a kolik je v ní reklamních plakátů z doby, která vás zajímá. Až bych se něco konkrétnějšího dozvěděla, ozvu se.
Z dalších institucí, kde by mohly nějaké plakáty mít, doporučujeme:
Památník národního písemnictví, Odd. Uměleckých sbírek http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/2398-kontakty/
Knihovna Uměleckoprůmyslového muzea email: www.upm.cz   info@upm.cz
Archiv výtvarného umění http://www.artarchiv.cz/
Národní technická knihovna https://www.techlib.cz/cs/
Národní technické muzeum http://www.ntm.cz/
Knihovna Národního muzea http://www.nm.cz/Knihovna-NM/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
22.02.2016 14:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu