Český přepis
Text dotazu
Dobrý den, mohla bych poprosit o radu při správném českém přepisu slova feng-šuej (čínské umění)? Děkuji Vám.
Odpověď
Dobrý den,
风水 je tradiční čínské umění a věda o životě v harmonii s okolním prostředím: 风 (fēng) = vítr, 水 (shuǐ)= voda, 风水 = ,, vítr a voda ".
Pchin-jin (koncept čínské hláskové abecedy) uvádí název tohoto umění jako ,, fēngshuǐ ".  Z toho bylo patrně vytvořeno mezinárodní označení Feng Shui, v angličtině výhradně používané.
Prověřili jsem náš katalog, abychom získali přehled, jak zapisují tento název čeští překladatelé:
Většina titulů používá počeštěnou formu Feng šuej, případně s pomlčkou Feng-šuej. Někteří překladatelé se však drží mezinárodní formy Feng Shui, případně Feng-Shui.
Například webové stránky zabývající se tímto uměním mají sice adresu ,,fengsuej.cz" , ale ve svém obsahu se zásadně drží formy ,, Feng Shui ".
Podívali jsme se proto se do slovníků cizích slov. Heslo se objevuje až v těch novějších, zhruba po roce 2000.
V Novém akademickém slovníku z roku 2005 je uvedeno ,, Feng-šui", Nový slovník cizích slov pro 21. století z roku 2008 proti tomu uvádí ,, feng-šuej".
Správný zápis je tedy nejednoznačný.
Použité zdroje:
BARTÁK, Matěj, ed. a kol. Nový slovník cizích slov pro 21. století. Vyd. 1. Praha: Plot, 2008.
KRAUS, Jiří a kol. Nový akademický slovník cizích slov A-Ž. Vyd. 1. Praha: Academia, 2005.
PETRÁČKOVÁ, Věra a kol. Akademický slovník cizích slov: [A-Ž]. 1. vyd. Praha: Academia, 1997 VÁCLAVÍK, Karel a kol. Praktický slovník cizích slov. V Praze: XYZ, 2011.
Slovník cizích slov. Vyd. 2. Praha: Baronet, 2005.
KLIMEŠ, Lumír. Slovník cizích slov. 5., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1994.
KENNEDY, David Daniel. Feng-šuej pro (ne)chápavé. První české vydání. Praha: Svojtka & Co., s.r.o., 2017.
BRADLER, Christine M. a SCHEINER, Joachim Alfred P. Feng-šuej symboly Východu. Překlad Miroslav Hubáček. Vydání první. Olomouc: Fontána, [2017], URBIŠ, Andrew Alois. Žít feng šuej v našich podmínkách. Třetí, rozšířené a doplněné vydání. Frýdek-Místek: Alpress, 2017. 223 stran BARRETT, Jayme. Život podle feng šuej. Překlad Pavla Netušilová. Olomouc: ANAG, [2017], WEIDNER, Christopher A. a SUI, Xiangdong. Doktor Feng-šuej: komplexní léčba a udržení zdraví podle tradiční čínské medicíny. Vyd. 1. Olomouc: Fontána, ©2010.
http://www.fengsuej.com/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Feng-%C5%A1uej
http://feng.shui.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.02.2018 22:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu