český právní partikularismus
Text dotazu
Kde na netu či v knihovně najdu něco na téma český právní partikularismus?
Odpověď
Dobrý den, pojem lze nalézt v právnických slovnících nebo encyklopediích. Právní partikularismus je charakteristický pro právní řád feudální společnosti, kdy jednotlivé správní nebo regionální oblasti se řídily vlastními právními pravidly bez ohledu na to, ke kterému státnímu celku patřily. Byly to různá obyčejová pravidla, která se lišila od obecného právního režimu. Rozrůzněné právo platilo pro příslušníky různých sociálních vrstev a jednotlivé feudální stavy. S vytvářením širších národních trhů a obchodu začíná pak tendence k unifikaci práva na území jednoho státu.
Více na téma právního partikularismu v českých zemích najdete v publikacích, které se věnují dějinám práva v českých zemích, v publikacích o dějinách středověku atd. Konkrétně např. :
Vaněček,Václav: Dějiny státu a práva v Československu do roku 1945
Malý, Karel: České právo v minulosti
Malý, Karel: Dějiny státu a práva v Československu
Právní dějiny, vyd. Masarykova univ. 2001
Dějiny evropského kontinentálního práva, 2003
Dějiny středověku, vyd. 1968
nebo v článku:
Baxa, B.: K dějinám kodifikace práva soukromého v českých zemích, In Právní praxe, č. 4, 1996, s. 245-247
Citace dalších publikací, které se tématu věnují, Vám zasílám v příloze tohoto e-mailu.
Z internetových stránek se právnímu partikularismu u nás věnuje např. tato stránka:
http://apelacnisoud.webzdarma.cz/texty/mesta.html
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Datum zadání dotazu
24.01.2008 14:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu