Český humor
Text dotazu
Dobrý den,
jsem polská bohemistka, kterou velmi zajímá tema českého humoru. Můžete prosím nabídnout nějaké knihy nebo články ne této tema? Pišu diplomku o Petru Šabachovi a všechny informace o publikacích o českém humoru obecně a také konkretně o Šabachovi budou velmi nápomocné.
Mockrát Vám děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
máte pravdu, že odborné literatury, která se zabývá tímto tématem, příliš není. Stojí za tím logické příčiny - humor je z odborného hlediska zkrátka kategorie těžko uchopitelná. Přesto se některé hodnotné publikace najdou. Doporučuji zejména poněkud již starší, ale přesto stále nepřekonanou knihu Bohuslava Brouka s názvem Jazyková komika. Kromě ní bych Vás odkázala i na některé mladší publikace:
Borecký, Vladimír: Teorie komiky. Praha: Hynek, 2000; Borecký, Vladimír: Imaginace, hra a komika. Praha: Triton, 2005 a na jeden článek Josefa V. Bečky (Bečka, Josef V.: Komika a humor v jazyce. Naše řeč 30, 1946, č. 4-5, s. 71-78 a č. 6-7, s. 111-120.). Všechny zmíněné položky jsou dostupné v Knihovně Jana Palacha na FF UK.
Pokud jde o literaturu o Petru Šabachovi, i zde jsou možnosti velmi omezené. Nabízí se zpracované heslo ve Slovníku českých spisovatelů po r. 1945 (dostupné online), kde najdete základní přehled sekundární literatury, jde ale hlavně o drobnějších studie, monografie o Petru Šabachovi, pokud je mi známo, dosud nevznikla. Dále Vám doporučuji využít biblografickou databázi Ústavu české literatury Akademie věd ČR (dostupné online na stránkách ÚČL AV). Doporučila bych Vám ale obrátit se také na již vzniklé závěrečné práce o Petru Šabachovi, a to zejména na brněnské Masarykově a pražské Karlově univerzitě. Obě univerzity mají volně přístupný webový repozitář, kde můžete vyhledávat. Tyto práce Vám mohou pomoci nejen s informacemi o Petru Šabachovi samotném, ale nasměrují Vás na další relevantní sekundární literaturu.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
12.02.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu