Československé legie ve Francii
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych získala více informací o legionářích, kteří se během 1. světové války dostali do srbského zajetí a odtud poté přes Albánii do Francie, kde vstoupili do 22. střeleckého pluku (alespoň některé body trasy - Nový Pazar - Mitrovice - Elbasán - Tyranje - Drač - Valona - ostrov Asinara - Francie).
Je toto téma (osudy těchto legionářů) již zpracované v literatuře?
Dále bych ráda získala názvy alespoň několika publikací, které se zabývají boji u Vouziers a Terronu v roce 1918. Ráda bych také zjistila, zda se v literatuře nevyskytuje jméno Viktor Šamberger (*1891) a informace o kapele 22. střeleckého pluku.
Posledním dotazem je, zda a kde by bylo možné získat ucelený seznam knih, které se týjají tématu čsl. legie ve Francii.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Podle našeho online katalogu - bázi NKC http://aleph.nkp.cz/F/ byly vydány tyto tituly:
Pichlík, Karel, Klípa, Bohumír a Zabloudilová, Jitka. Českoslovenští
legionáři: (1914-1920). Praha: Mladá fronta, 1996. 282 s., [16] s. il.
Archiv; sv. 74. ISBN 80-204-0580-1.
Sklad v rekonstrukci, nelze ověřit dle obsahu
Hradil, Jan. O Miloši Wurmovi a čsl. vojsku na srbské a francouzské frontě:
předneseno na přednášce v Brně. Olomouc: Jan Hradil, 1924. 29 s.
Cironis, Petr a Týcová, Vladimíra. Čsl. legionáři v Rusku, v Itálii a ve Francii 1914-1919. Rokycany: Státní okresní archiv, 2000. 85 s. ISBN 80-238-5371-6.
Tituly spíše beletristického charakteru:
Procházka, Rudolf. V srbském zajetí: o životě v Niši a na útěku v Albanii 1914-1915. Praha: Za svobodu, 1928. 407 s., 2 listy, 2 ins. listy. Knihovna časopisu Legionářské Besedy; sv. 7.
Voců, F. V. Naši v Dobrudži: Drobné črty a vzpomínky ze srbské dobrovol.
divise. Praha: Družina čs. legionářů, 1929. 216 s. Knihovna Družiny čsl.
legionářů; Sv. 27.
Existují další publikace o legionářích ve Francii:
Československá legie ve Francii: 1. sborník francouzských legionářů k desátému výročí samostatnosti Českosl. republiky. Praha: Kruh franc.
legionářů, 1928. 327 s.,  fotogr.
Československá legie ve Francii: 2. sborník francouzských legionářů, vydaný v 80. roce života prvního presidenta Československé republiky T.G. Masaryka.
Praha: Kruh franc. legionářů, 1930. 394 s., [34] s. fotogr.
Existují také deníky vojáků, kteří prošli srbským zajetím či francouzskou frontou, např.
Šrámek, Josef: Deník zajatce v I. světové válce 1914-1917. 2. vyd. 2011.
ISBN 978-1460941515 (kniha není v bázi NKC, info např. na
http://www.amazon.com/Denik-zajatce-svetove-valce-Czech/dp/1460941519 )
Přísaha: deníky francouzského legionáře Ladislava Preiningera 1913-1940.
Praha: Votobia, 2001. 377 s. Literatura faktu. ISBN 80-7220-115-8.
Seznam vydaných knih můžete vyhledat v bázi NKC, z databáze lze záznamy exportovat na PC či odeslat na e-mail.
Existují i knihy, které  obsahují seznam literatury k tématu, např.:
Jandásek, Leopold a Zátopek, Antonín. Česká literatura v kostce s obsahy význačných děl. Díl III, Realismus - legionářská literatura. III. doplněné vydání. V Brně: Studium, 1946. 100 s. Studium, praktické příručky studijní; Čís. 10.
Poláček, Jiří. Legionářská literatura. Brno: CERM, 1994. 17 s. Item. Český jazyk a literatura; LZ 25. ISBN 80-900590-9-0.
Doporučujeme Vám také kontaktovat Vojenský historický ústav http://www.vhu.cz/ nebo Vojenský historický archív http://www.vuapraha.cz/Pages/VojenskyHistorickyArchiv.aspx
V databázi legionářů jsme našli i Vámi uvedené jméno http://www.vuapraha.cz/Pages/DatabazeVHA/DatabazeLegionaru.aspx
detail záznamu Viléma Šambergera (*1891)
http://www.vuapraha.cz/Pages/DatabazeVHA/DetailLegionare.aspx?soldierId=1061
44
(pokud odkaz nebude funkční, zadejte v bázi jméno, viz odkaz nad tímto)
Případně vyhledávat volně na internetu
http://vstupnistranka.wz.cz/prvnisvetovavalka/legie.php
http://www.gotisek.estranky.cz/clanky/vojsko-a-armada/historie-ceskoslovensk
ych-legii.html
http://en.valka.cz/viewtopic.php/t/120817     informace o 22. střeleckém
pluku - odkazuje na fond Vojenského ústředního archívu http://www.vuapraha.cz/Pages/
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2012 18:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu