Československé legie na Rusi
Text dotazu
Dobrý den, sháním informace o 83. pěším pluku (III. náhradní rota), který bojoval v bitvě u Drwiniacze (zřejmě Polsko - Drwinia), o této bitvě. Můj pradědeček byl v této bitvě zajat a byl pět let v zajetí v Rusku a z Vladivostoku pravděpodobně odplul lodí. Jde někde zjistit na jaké lodi a jaké byly jeho osudy během zajetí a jeho cesty domů?
Děkuji
Odpověď
Vážená paní,
Vzhledem k rozsahu Vašeho dotazu Vám spíše doporučím zdroje, v nichž lze dané informace dohledat. Bližší informace o Vašem pradědečkovi naleznete ve Vojenském historickém archivu, resp. V jeho online přístupných databázích legionářů (zde: http://vuapraha.cz/fallensoldierdatabase). Vzhledem k tomu, že neznám jméno Vašeho pradědečka, nemohu jej dohledat, nicméně pokud vstoupil do legií, bude jeho záznam obsahovat jednotku, v níž sloužil v rakouské armádě a následně jednotku, k níž byl přidělen v rámci čs. legií. Záznam v archivu bude mít i jako voják rakouské armády u původní jednotky. Repatriací československých legionářů se z dobové literatury zabývají mj. tituly vydané tehdejším Památníkem odboje, sice Návrat sibiřských legií F. V. Krejčího a Návrat československých legií kolem světa do vlasti, oba přístupné ve fondu Knihovny VHÚ. Rozpis jednotlivých transportů je přístupný i online zde: http://forum.valka.cz/topic/view/12736/Transporty-csl-legii.
Co se bitvy v oblasti Drwiny týče, doporučuji nahlédnout do kompendia Österreich-Ungarns letzter Krieg (online dostupné zde: http://digi.landesbibliothek.at/viewer/toc/AC01039112/0/, v textově prohledatelné formě bez příloh pak zde: http://honsi.org/literature/svejk/dokumenty/oulk/). Kompendium přehledně zpracovává účast rakouské armády v bojových operacích během první světové války, nicméně vzhledem k jeho práci s organizačními útvary – z důvodů přehlednosti operuje s nejnižší úrovní brigády – je zapotřebí použít přehled bojových sestav, dostupný zde: http://www.austrianphilately.com/dixnut/dn6.htm. V části, věnující se pěchotním jednotkám, naleznete v přehledné tabulce zařazení jednotlivých součástí pluku do bojových sestav, jejichž činnost pak lze dohledat ve zmíněném Österreich-Ungarns letzter Krieg. Zmínku o bojích ve Vámi uvedené lokaci jsem nalezl mj. v první části druhého svazku (http://honsi.org/literature/svejk/dokumenty/oulk/band2.html), jako boje v okolí Bochnie (Bochnia). Pro orientaci v místních názvech a jejich lokaci lze použít Ritterův geografický a statistický lexikon (dostupné zde: https://goo.gl/c8fA6O). Na základě tohoto zdroje leží dnešní Drwinia ve správní oblasti Bochnia, východně od Krakova.
Použité zdroje
Šteidler, František. Návrat československých legií kolem světa do vlasti. Praha : Památník odboje, 1921. 3 listy., 60 listů. : čb. fot., 1 mapa ; v. 8°
Krejčí, F. V. Návrat sibiřských legií. František Václav Krejčí. Praha : Památník odboje, 1920. 23 s.
Österreich-Ungarns letzter Krieg 1914-1918. Wien : Verlag der Militärwissenschaftlichen Mitteilungen, 1934.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
21.03.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu