Česko-slovenské vztahy
Text dotazu
Dobry den,
chcel by som Vas poziadat o zoznam literatury, ktora by sa dala vyuzit k
priprave na pisanie bakalarskej prace na temu "Cesko-Slovenske vztahy od rozdelenia po vstup do Europskej unie (1993-2004)".
Dakujem
Odpověď
Dobrý den,
čerpat můžete např. z následujících publikací:
Veselý, Z. (ed.): Česko-slovenské vztahy (Dokumenty).  Praha : Vysoká škola ekonomická v Praze : Fakulta mezinárodních vztahů : Středisko mezinárodních studií Jana Masaryka, 2011.
Kolesár, P.: Česko-slovenské vztahy deset let po rozpadu federace. Brno :
Masarykova univerzita v Brně - Mezinárodní politologický ústav, 2003.
Gál, F. a kol.: Dnešní kríze česko-slovenských vztahů.  Praha : Sociologické nakladatelství, 1992.
Mezinárodní smlouvy - vztahy mezi ČR a SR : základní právní předpisy z naší právní džungle. České Budějovice : Grand, 2005. (elektronický zdroj přístupný z počítačů v Národní knihovně nebo, pro registrované čtenáře NK, i prostřednictvím vzdáleného přístupu)
O samotném rozdělení Československa pojednávají knihy:
Hertig, M.:  Die Auflösung der Tschechoslowakei : Analyse einer friedlichen Staatsteilung. Basel : Helbing & Lichtenhahn, 2001.
Dědek, O. a kol.: Ekonomické aspekty zániku Československa : příklad kulturního rozchodu národů. Praha : Fortuna, 1997.
Stein, E.: Česko-Slovensko : konflikt, roztržka, rozpad. Praha : Academia, 2000.
Innes, A.: Czechoslovakia - the short goodbye. New Haven : Yale University Press, 2001.
Vodička, K.: Dělení Československa : deset let poté. -- Praha : Volvox Globator, 2003.
Hirtlová, P. - Srb, V. (edd.): Integrace a dezintegrace : sborník z mezinárodní vědecké konference k 15. výročí rozdělení Československa :
[8.12.2007 v Kolíně] -- Kolín : Nezávislé centrum pro studium politiky, Academia Rerum Civilium - Vysoká škola politických a společenských věd, 2007.
Musil, J. (ed.): The end of Czechoslovakia. Budapest ; Central European University Press, 1995.
Kraus, M. - Stranger, A. (edd.):  Irreconcilable differences? : explaining Czechoslovakia's dissolution. Lanham : Rowman & Littlefield, 2000.
Hovorka, R.: Kronika dělení : (Československo 1990 - 1992). Hodonín :
Pedagogické středisko, 1995.
Fuchs, A.: Listy přes oceán : Praha - New York : malé dějiny velkých událostí.  Praha : Faun, 2006.
Valach, J. a kol.: Okradli nás : [výber novinových článků a správ predstaviteĺom vlády]. Bratislava : Samo, 1997.
Mounir, O.: La partition de la Tchécoslovaquie. Gerpinnes : Quorum, 1998.
Horský, M. (ed.): Podiel posttotalitných elít na vývoji Česko-Slovenska (november 1989 - jún 1992) ; Otázky transformácie postkomunistických krajín
: [Trnava, 11.-13.11.1993 / poriadateľ Trnavská univerzita].  Trnava :
O.K.O., 1993.
Wolf, K.:  Podruhé a naposled, aneb, Mírové dělení Československa. Praha : G plus G, 1998.
Bystrický, V. - Michela, M. - Schvarc, M. a kol.: Rozbitie alebo rozpad? :
historické reflexie zániku Česko-Slovenska. Bratislava : Veda, 2010.
Šútovec, M.:  Semióza ako politikum, alebo, "Pomlčková vojna" : niektoré historické, politické a iné súvislosti jedného sporu, ktorý bol na začiatku zániku česko-slovenského štátu. Bratislava : Kalligram, 1999.
Jistě Vám může být pomocná i databáze ANL - Články v českých novinách, časopisech a sbornících, ve které můžete zadáním klíčových slov ("česko-slovenské vztahy", "Česko Slovensko", "Slovensko Evropská unie"
apod.) vyhledávat bibliografické citace konkrétních článků. Databáze je volně přístupná na adrese http://aleph.nkp.cz/cze/anl.
Dále bychom Vám doporučili obrátit se i na Univerzitnou knižnici v Bratislavě (http://www.ulib.sk/sk/), která jistě bude mít ve svém fondu další relevantní publikace ve slovenštině.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Datum zadání dotazu
25.06.2012 12:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu