České sokolnictví
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, ve kterých primárních dokumentech by se daly najít informace o českém sokolnictví během středověku, ať už se jedná o místa s tím spojená, s panovníky, a podobně.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Jako knihovna Vám můžeme nabídnout především přehled dostupné literatury k tématu sokolnictví. Zdroje jsme vyhledávali prostřednictvím Souborného katalogu ČR. Zde přikládáme seznam dohledaných titulů – u každého naleznete seznam knihoven, které mají daný titul k dispozici. Většina z nich se věnuje také historii sokolnictví obecně nebo na českém území.
-CHADT-ŠEVĚTÍNSKÝ, Jan Evangelista, ed. Dějiny lovu a lovectví (myslivosti) v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. V Lounech: J.E. Chadt, 1909. 416 s., tab. příl.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001062950&local_base=SKC
-SPEJCHAL, Vladimír. Dotkni se sokolnictví. [Praha]: Myslivost, 2007. 47 s. ISBN 978-80-254-1006-6.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003253815&local_base=SKC
-STERNBERG, Zdeněk a PELÍŠEK, Jaroslav, ed. Sokolnictví. [Česko]: [nakladatel není známý], [2020]. 273 stran. ISBN 978-80-87684-54-2.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=009024498&local_base=SKC
-AUGUSTIN, Václav. V zajetí lovecké vášně. Překlad Miroslav Hospodka a Miloslav Štěrba. Vydání první. Praha: Powerprint, 2018. 448 stran. ISBN 978-80-7568-099-0.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=007950952&local_base=SKC
-KRIVJANSKÝ, Tomáš. Sokoliarstvo. 1. diel, História sokoliarstva. 1. vyd. Bratislava: Epos, 2007. 208 s. ISBN 978-80-89191-68-0.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003571690&local_base=SKC
-HARRIS, Lee William. Sokolnictví pro začátečníky: úvod do sokolnictví. [Líbeznice]: Víkend, 2008. 159 s. ISBN 978-80-86891-96-5.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003554634&local_base=SKC
-STRAKA, Bohumil, ed. Falconry heritage is everywhere. [Brno]: Lynx, ©2009. 48 s. ISBN 978-80-86787-43-5.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=004205489&local_base=SKC
Nalezli jsme také zajímavou studentskou závěrečnou práci, věnující se historii lovu v raném středověku, která uvádí různé literární i archivní zdroje, které by mohli být pro Vás zajímavé: https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/79743/DPTX_2012_2_11210_0_382929_0_137039.pdf?sequence=1&isAllowed=y
O historii sokolnictví se můžete dočíst také v následujících článcích dostupných na volném internetu:
https://www.kdelovit.cz/cz/clanky/historie-sokolnictvi/stredoveke-uhersko-a-sokolnictvi
https://www.sokolnictvi.net/historie-sokolnictvi/
https://www.falconia.cz/o-nas/historie/
Dokumenty nejstaršího data v Národní knihovně ČR spravuje Oddělení rukopisů a starých tisků. Můžete se případně zkusit obrátit s dotazem i na kolegy z tohoto oddělení: https://www.nkp.cz/o-knihovne/odborne-cinnosti/oddeleni-rukopisu-a-starych-tisku.
Pro získání dalších informací nebo tipů na relevantní zdroje Vám doporučujeme obrátit se na zájmové organizace sokolníků – zejména Klub sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty: https://www.sokolnictvi.net/kontakt/. Na svých stránkách doporučují i odbornou literaturu: https://www.sokolnictvi.net/odborna/. Anebo také na Klub Falconia, který se věnuje historickému sokolnictví: https://www.falconia.cz/kontakt/.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.04.2023 16:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu