české (nebo slovenské) znění Ciceronovy řeči In Cur. et Clod.
Text dotazu
Potřebovala bych zjistit, jestli se v některém z u nás publikovaných výborů Ciceronových děl nachází částečně zachovaná řeč In Cur. et Clod. (Proti Curiovi a Clodiovi) nebo aspoň ukázky z ní.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.
K Vašemu dotazu jsme prohledávali záznamy v Souborném katalogu ČR: https://aleph.nkp.cz/cze/skc. Vyšly různá vydání Ciceronových řečí např. proti:
-Katilinovi
CICERO, Marcus Tullius. Ciceronovi řeči proti L. Katilinovi a jeho soudruhům. 2. opravené vydání. V Praze: F. Tempský, 1893. xviii, 61 s.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002650215&local_base=SKC
-Verrovi
CICERO, Marcus Tullius. Ciceronova řeč proti G. Verrovi o dílech obrazných: (jednání proti Verrovi II. kn. IV.). Překlad Ján Pavel Tomášek. 2., nezměněné vyd. V Praze: Springer a spol., 1936.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=004119550&local_base=SKC
-Nigrovi
CICERO, Marcus Tullius. M. Tullia Cicerona Řeč proti Q. Caeciliu Nigrovi v předběžném šetření. Překlad Petr Hrubý. V Praze: A. Storch syn, 1902.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=008709292&local_base=SKC,
ale Vámi hledanou řeč jsme bohužel neobjevili. O existenci českého nebo slovenského vydání jsme nenalezli informaci ani na internetu.
Můžeme Vám ještě doporučit zkusit se obrátit na akademická pracoviště latinských studií, např. na Ústav řeckých a latinských studií FF UK v Praze, kde by mohli mít lepší přehled o vydaných překladech. Kontakty naleznete zde: https://urls.ff.cuni.cz/cs/ustavkatedra/vyucujici/.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.03.2023 19:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu