České kroniky
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych zjistit, jaké české nejstarší kroniky jsou důležité pro studium na Obchodní akademii co se týče referátu o srovnání těchto kronik.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
ke studiu literatury na školách dostávají většinou studenti doporučenou literaturu k přečtení od svého vyučujícího. K základním textům patří Kronika česká od děkana svatovítské kapituly Kosmy a kronika tak řečeného Dalimila (Dalimilova kronika). O obou kronikách jsou zmínky v BAUER, Alois. Čeština na dlani. Přehled světové a české literatury / český jazyk. Olomouc: Rubico, 2000.
Kroniky vyšly v několika vydáních knižně, viz např. bibliografické záznamy z elektronického katalogu NK ČR na www.nkp.cz, báze NKC:
Hlavni zahlavi       Kosmas, ca 1045-1125
Chronica Boemorum. Cesky
Nazev                Kosmova kronika ceska / preklad Karel Hrdina a Marie Blahova
Vydani               Vyd. v tomto prekladu 6., V nakl. Ceskoslovensky spisovatel 1.
Nakl. udaje          V Praze : Ceskoslovensky spisovatel, 2012
Popis (rozsah)       279 s., [24] s. obr. pril. : il. (nektere barev.), faksim. ; 27 cm
Cislo nar.bibl.      cnb002432190
ISBN                 978-80-7459-110-5 (vaz.)
Poznamka             Prelozeno z latiny
Poznamka             Na pridestich geneal. tabulky Premyslovcu
Poznamka             Obsahuje bibliografii, bibliograficke odkazy a rejstriky
Predmet. heslo       Cesko -- dejiny -- do 1125
Chronolog. udaj      do 1125
Forma, zanr          kroniky
Hlavni zahlavi       Kosmas, ca 1045-1125
Chronica Boemorum. Cesky
Nazev                Kronika Cechu / Kosmas ; [prelozili Karel Hrdina, Marie Blahova, Magdalena Moravova ; poznamky Martin Wihoda a Magdalena Moravova]
Vydani               Vyd. 8., (V teto uprave a v Argu 1.)
Nakl. udaje          Praha : Argo, 2011
Popis (rozsah)       285 s. : 1 mapa, genealogicke tabulky ; 21 cm
Cislo nar.bibl.      cnb002199944
ISBN                 978-80-257-0465-3 (vaz.)
Edice                Memoria medii aevi ; sv. 13
Poznamka             Prelozeno z latiny
Poznamka             Obsahuje bibliografii, bibliograficke odkazy a rejstrik
Predmet. heslo       Cesko -- dejiny -- do 1125
Chronolog. udaj      do 1125
Forma, zanr          kroniky
Hlavni zahlavi       Kosmas, ca 1045-1125
Nazev                Kosmova kronika ceska / [preklad Karel Hrdina a Marie Blahova ; uvod Dusan Trestik ; komentare Petr Kopal]
Vydani               Vyd. 7., (V Pasece 1.)
Nakl. udaje          Praha ; Litomysl : Paseka, 2005
Popis (rozsah)       301 s. ; 21 cm
Cislo nar.bibl.      cnb001188686
ISBN                 80-7185-515-4 (vaz.)
Poznamka             Preklad z latiny
Poznamka             Terminologicky slovnik
Predmet. heslo       Cesko -- dejiny -- poc.-1125
Chronolog. udaj      poc.-1125
Forma, zanr          kroniky
Hlavni zahlavi       Kralik, Oldrich, 1907-1975
Nazev                Kosmova kronika a predchozi tradice / Oldrich Kralik
Vydani               1. vyd.
Nakl. udaje          Praha : Vysehrad, 1976 (Mir 6)
Popis (rozsah)       269, [ii] s. ; 20 cm
Cislo nar.bibl.      cnb000136505
ISBN                 (Vaz.)
Resume               K problemum nejstarsich ceskych dejin pristupuje autor jako literarni historik a za nejdulezitejsi nastroj sve prace povazuje relativni chronologii literarnich pamatek. Proto pristupuje kriticky ke Kosmove kronice a s pomocistarsich hagiografickych del dokazuje, ze Kosmas casto tendencne menil a prevracel konkretni udaje.
Predmet. heslo       Kosmas (asi 1045-1125 dejepisec ces.): kronika - kritiky
Predmet. heslo       Cechy - dejiny - stol. 10.-12. - prameny - rozbory
Nazev                Literatura pro 1. rocnik strednich skol : zkracena verze / [autorsky zpracovali Renata Blahova ... et al.]
Vydani               Vyd. 1.
Nakl. udaje          Brno : Didaktis, c2011
Popis (rozsah)       2 sv. : il. (prevazne barev.), portrety, faksim. ; 30 cm
Cislo nar.bibl.      cnb002222131
ISBN                 978-80-7358-181-7 (ucebnice : broz.)
ISBN                 978-80-7358-182-4 (pracovni sesit : broz.)
Dalsi puvodce        Blahova, Renata
Poznamka             Soucasti ucebnicove sady je sada tri CD s audionahravkami ukazek literarnich del a DVD s vybranymi ukazkami z filmu
Poznamka             Terminologicky slovnik
Poznamka             Obsahuje bibliografii
Obsahuje             ucebnice. 88 s. -- pracovni sesit 103 s.
Predmet. heslo       literarni vychova
Predmet. heslo       dejiny svetove literatury -- do 18. stol.
Predmet. heslo       dejiny ceske literatury -- do 18. stol.
Chronolog. udaj      do 18. stol.
Forma, zanr          ucebnice strednich skol
Forma, zanr          pracovni sesity
Hlavni zahlavi       Cerny, Pavol, 1942-
Nazev                Parizsky fragment kroniky tzv. Dalimila a jeho iluminatorska vyzdoba / Pavol Cerny
Vydani               1. vyd.
Nakl. udaje          Olomouc : Univerzita Palackeho v Olomouci, 2010
Popis (rozsah)       191 s., [24] s. barev. obr. pril. : faksim. ; 24 cm
Cislo nar.bibl.      cnb002147648
ISBN                 978-80-244-2424-8 (vaz.)
Dalsi korporace      Univerzita Palackeho. Filozoficka fakulta
Poznamka             Anglicke resume
Poznamka             Nad nazvem: Univerzita Palackeho v Olomouci, Filozoficka fakulta
Poznamka             Obsahuje bibliografii a bibliograficke odkazy
Predmet. heslo       Dalimilova kronika
Predmet. heslo       kroniky -- Cesko -- 14. stol.
Predmet. heslo       latinske rukopisy -- Italie -- 14. stol.
Predmet. heslo       iluminovane rukopisy -- Italie -- 14. stol.
Predmet. heslo       fragmenty rukopisu -- 14. stol.
Predmet. heslo       iluminace rukopisu -- 14. stol.
Predmet. heslo       rukopisne miniatury -- 14. stol.
Predmet. heslo       ceska literatura -- 14. stol.
Predmet. heslo       preklady do latiny -- 14. stol.
Predmet. heslo       slechta -- Cesko -- 14. stol.
Predmet. heslo       namety, temata a motivy -- Cesko -- 14. stol.
Predmet. heslo       textova analyza
Predmet. heslo       Cechy (Cesko) -- dejiny -- do 14. stol.
Chronolog. udaj      do 14. stol.
Chronolog. udaj      1314
Forma, zanr          monografie
Hlavni zahlavi       Martinkova, Vera, 1948-
Nazev                Citanka 1 / Vera Martinkova a kol.
Vydani               1. vyd. v nakl. Fraus, (Celkove 5.)
Nakl. udaje          Plzen : Fraus, 2009
Popis (rozsah)       439 s. : il., portrety, faksim. ; 21 cm
Cislo nar.bibl.      cnb001997480
ISBN                 978-80-7238-907-0 (broz.)
Edice                Edice ceskeho jazyka a literatury
Varianta nazvu       Nazev na rubu tit. s.: Citanka 1 pro 1. rocnik strednich skol
Poznamka             Obsahuje bibliografii
Predmet. heslo       literarni vychova
Predmet. heslo       ceska literatura -- do 1918
Predmet. heslo       svetova literatura -- do 1918
Chronolog. udaj      do 1918
Forma, zanr          ucebnice strednich skol
Forma, zanr          citanky
Nazev                Ceska literatura od pocatku k dnesku / Jan Lehar ... [et al.]
Vydani               2., dopl. vyd. [i.e. 3. vyd.]
Nakl. udaje          Praha : NLN, Nakladatelstvi Lidove noviny, 2008
Popis (rozsah)       1082 s. : il., portrety, faksim. ; 21 cm
Cislo nar.bibl.      cnb001816707
ISBN                 978-80-7106-963-8 (vaz.) : Kc 549,00
Edice                Ceska historie ; sv. 4
Dalsi puvodce        Lehar, Jan, 1949-2004
Poznamka             Obsahuje bibliografie, bibliograficke odkazy a rejstrik
Predmet. heslo       dejiny ceske literatury
Forma, zanr          prehledy
Forma, zanr          ucebnice strednich skol
Forma, zanr          ucebnice vysokych skol
Hlavni zahlavi       Hrabova, Libuse, 1928-
Nazev                Dalimilova kronika : parizsky zlomek latinskeho prekladu v Olomouci / [text Libuse Hrabova, Antonin Kalous]
Nakl. udaje          Olomouc : Nadacni ustav regionalni spoluprace, 2006
Popis (rozsah)       [21] s. : barev. faksim. ; 24 cm
Odkazy               http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:ca9b2070-6178-11e2-bc24-005056827e51 - Digitalizovany dokument
Cislo nar.bibl.      cnb001692616
ISBN                 (Broz.)
Dalsi puvodce        Dalimil, zemr. ca 1347
Dalsi puvodce        Kalous, Antonin, 1977-
Poznamka             Na faksim. latinsky text
Predmet. heslo       Dalimilova kronika
Predmet. heslo       kroniky -- Cesko -- 14. stol.
Predmet. heslo       fragmenty rukopisu -- Cesko -- 14. stol.
Predmet. heslo       ceska literatura -- 14. stol.
Predmet. heslo       preklady do latiny -- 14. stol.
Predmet. heslo       slechta -- Cesko -- 14. stol.
Predmet. heslo       Cechy (Cesko) -- dejiny -- poc.-14. stol.
Hlavni zahlavi       Jezkova, Alena, 1966-
Nazev                Pribehy z Dalimila : parizsky zlomek latinskeho prekladu / [text Alena Jezkova, Zdenek Uhlir]
Vydani               1. vyd.
Nakl. udaje          Praha : Gloriet ve spolupraci s Narodni knihovnou Ceske republiky, 2006
Popis (rozsah)       36 s. : barev. il. ; 30 cm
Odkazy               http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:64f99d70-2337-11e2-8579-005056827e52 - Digitalizovany dokument
Cislo nar.bibl.      cnb001647574
ISBN                 80-86644-71-5 (Gloriet : broz.)
ISBN                 80-7050-486-2 (Narodni knihovna CR : broz.)
Dalsi puvodce        Uhlir, Zdenek, 1956-
Dalsi puvodce        Dalimil, zemr. ca 1347
Dalsi korporace      Narodni knihovna Ceske republiky
Poznamka             Puvodni cesky text, pozdeji prelozeny do latiny
Poznamka             Obsahuje uryvky z Kroniky tak receneho Dalimila, jejiz text ze staroceskeho originalu prelozila Marie Krcmova a prebasnila Hana Vrbova
Poznamka             Nazev z obalky
Predmet. heslo       Dalimil, zemr. ca 1347
Predmet. heslo       Dalimilova kronika
Predmet. heslo       kroniky -- Cesko -- 14. stol.
Predmet. heslo       fragmenty rukopisu -- 14. stol. -- Cesko
Predmet. heslo       ceska literatura -- 14. stol.
Predmet. heslo       preklady do latiny
Predmet. heslo       slechta -- Cesko -- poc.-14. stol.
Chronolog. udaj      14. stol.
Chronolog. udaj      poc.-14. stol.
Forma, zanr          kroniky
Forma, zanr          faksimile
Forma, zanr          vynatky
Forma, zanr          komentare
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.11.2013 09:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu